81 ildeki memurlar dikkat! Yıllık izinler sil baştan değişti!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kamu çalışanları yıllık izinlerini planlamaya başladı. Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), milyonlarca memuru sevindirecek bir karar aldı. KDK, yıllık izinlerin en fazla üçe bölünmesi kuralını içeren genelgenin iptalini talep etti.

81 ildeki memurlar dikkat! Yıllık izinler sil baştan değişti!

Pek çok kamu çalışanı yaz için yıllık izin planlarını yaparken, Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) milyonlarca memur tarafından sevinçle karşılanacak bir karar yayınladı.

 

 SINIR YOK

 

KDK, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün (KGM) yıllık izinlerin en fazla üç parçaya bölünmesi yönündeki politikasının yanlış olduğunu belirledi. Yeni karara göre yıllık izinlerin bölüşüm şekline herhangi bir sınırlama getirilemeyecek. Kamu çalışanları, yönetimlerinin onayına bağlı olarak yıllık izinlerini artık diledikleri kadar dilime ayırabilecek.

 

HIZLI İNCELEME VE KARAR

 

Sorun, bir KGM çalışanının yıllık izinlerini daha kısa sürelere bölmeyi talep etmesi üzerine ortaya çıktı. KGM başlangıçta bu izni üçe bölmekle sınırlamıştı. Haksızlığa uğradığını hisseden çalışan konuyu KDK'ya taşıdı.

 

KDK Başkanı Şeref Malkoç, yaz dönemi nedeniyle incelemeleri hızlandırdı. KDK uzmanları konunun açıklığa kavuşturulması için KGM ile temasa geçti ancak müdürlük tutumunu korudu. Ancak KDK, yasal uyumluluk, adalet ve insan haklarına odaklanarak çalışanların lehine karar verdi. İzin kullanımının daha esnek hale getirilmesi için iznin üçe bölünmesi sınırlamasının kaldırıldığını vurguladılar. KDK, çalışanların anayasal ve yasal haklarının yıllık izin yönetimine yönelik bu esnek yaklaşımı desteklediğini vurguladı.

 

81 ildeki memurlar dikkat! Yıllık izinler sil baştan değişti!

 

YILLIK İZİNİN BÖLÜMÜNE İZİN VERİLECEK

 

KDK yazısında, "Karayolları Genel Müdürlüğü'nün iç uygulamalarının, yıllık izinlerin bölüşümüne ilişkin mevcut mevzuatla uyumlu hale getirilmesi amacıyla, Yıllık Ücretli İzin Uygulamasına ilişkin iç sirkülerin güncellenmesi yönünde öneride bulunulmalıdır. Bu güncelleme, izin verilmesine ilişkin kararı yansıtmalıdır. Esnek izin bölümü Genel Müdürlüğümüzün atılan adımları 30 gün içerisinde kurumumuza bildirmesi gerekiyor." Böylece kamu çalışanları, yönetimlerinin onayıyla yıllık izinlerini diledikleri kadar parçaya ayırabilecek.