81 ilde ehliyet affı bekleyenlere flaş karar! Ehliyetine el konulanları ilgilendiriyor

Yargıtay, ehliyeti defalarca iptal edilen sürücüyle ilgili benzeri görülmemiş bir karar verdi. yapılan test sonucu 0.75 promil alkollü olduğu belirlenen TIR sürücüsü A.B.'ye para cezası uygulandı ehliyetine de el konuldu. A.B. söz konusu durumu mahkemeye taşırken mahkeme sadece ehliyetine el konulması kararına hükmetti.

81 ilde ehliyet affı bekleyenlere flaş karar! Ehliyetine el konulanları ilgilendiriyor

Gördes İlçe Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekipler, TIR sürücüsü A.B.'nin kullandığı aracı durdurdu. Sürücüde, 22 Mayıs günü saat 22.30 sıralarında Gördes - Köprübaşı karayolunda yapılan testte 0.75 promil alkol konsantrasyonu belirlendi. A.B.'ye izin verilen sınırın üzerinde alkol aldığı gerekçesiyle 6 bin 439 TL tutarında ceza uygulanırken ehliyetine de 6 ay süreli el konuldu.

A.B., otomobil kullandığı sırada alkollü yakalanmasından dolayı sadece 'B' sınıfı olan ehliyetine el konulması gerekirken, Motosiklet (M) sınıfı, kamyon ve çekici (C1) sınıfoı, otobüs ve minibüs (D) sınıfı ehliyetlerinin de yaptırıma dahil edilmesinden dolayı avukatı Alperen Ekici aracılığı ile konuyu yargıya taşıdı.

Gördes Sulh Ceza Hakimliği ise, A.B.'nin talebini reddetti. B sınıfı dışında olan ehliyet sınıflarına uygulanan yaptırımların kaldırılması amaçlanmasından dolayı dava bir üst mahkeme Akhisar Sulh Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Akhisar Sulh Ceza Hakimliği de bu talebi değerlendirerek sadece “B” sınıfı ehliyetlere yaptırım uygulanması yönünde bir karar verdi.

81 ilde ehliyet affı bekleyenlere flaş karar! Ehliyetine el konulanları ilgilendiriyor

MAHKEMEDEN EMSAL KARAR

Kararın emsal teşkil ettiğini söyleyen A.B.'nin avukatı Alperen Ekici, şunları söyledi: "Müvekkilim, para cezasına çarptırıldı ve ehliyetine el konuldu. Müvekkilim TIR şoförüdür. Yaptığı iş sayesinde geçimini sağlıyor. Alkollüyken kullandığı araç ise otomobildi. İhlal nedeniyle TIR ruhsatını ya da otobüs, minibüs gibi diğer araçları kullanamaz. Onun yetkisini engellemenin yasa dışı olduğunu düşünüyoruz. Konuyu mahkemeye taşıdık. Kanun “ehliyetine el konulacağını” öngörüyor. Ancak bu durum uygulayıcı veya yargı tarafından geniş bir şekilde yorumlanmamalıdır. Burada, diğer sürücü belgesi türlerine el konulması orantısız bir ceza olacaktır. Mahkeme, Türkiye'de onbinlerce vatandaşımızı yakından etkileyecek eşi benzeri görülmemiş bir karara imza attı. Mahkeme, "B" sınıfı ehliyete el konulmasına diğer sınıfları taşıyan ehliyeti de ise kişiye iade edilmesine hükmetti. Bu gerçekten önemlidir. Benzer durumlarla karşılaşan vatandaşlarımızın yasal süre içerisinde konuyu yargıya taşımaları gerekmektedir. Bu şekilde mağdur olmaktan kurtulabilirler”