O liselere Türk öğrenci kaydı alınmayacak! MEB'den şaşırtan karar!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bazı okulların 2024 yılından itibaren Türk öğrenci kabul etmeyeceğini duyurdu.

O liselere Türk öğrenci kaydı alınmayacak! MEB'den şaşırtan karar!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan bir duyuruda Fransa'da Türk öğrenciler için eğitim sağlayan Charles De Gaulle ve Pierre Loti adlı okulların kayıt işlemlerinde değişikliğe gidildiği belirtildi.

2024 yılından itibaren bu okullar için Türk öğrencilerin alınmayacağının aktarıldığı duyuruda mevcut Türk öğrencilerin yasal düzenlemeler,n tamamlanma aşamasına kadar bakanlık tarafından atanan öğretmenlerden özel ders alacakları kaydedildi. Karar, Türkiye'de hiçbir yasal statüsü olmayan ve aynı zamanda da Türk öğrencilerin kabulünü sağlayan bu okullar lehine bir hamle olarak görülüyor.

Ayrıca mevcut Türk öğrenciler 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren ara sınıflara geçiş yapamayacaklardır.

Anlaşma Yapılana Kadar Kayıt İşlemleri Durduruldu

O liselere Türk öğrenci kaydı alınmayacak! MEB'den şaşırtan karar!

MEB, Fransa'nın Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarına yeni öğrenci kayıtlarını, eğitim alanında işbirliği konusunda uluslararası anlaşma sağlanana kadar askıya aldı. Bu karar özellikle anaokulu ve birinci sınıf öğrencileri için geçerli olup Ocak 2024'ten itibaren yürürlüğe girecektir.

Ocak 2024'ten itibaren Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarında okuyan Türk öğrencilerin listesiyle birlikte tüm okul bilgileri Fransız Yurtdışı Eğitim Ajansı (AEFE) tarafından MEB'e iletilecektir. Bu bilgilendirme sürecinin 2024-2025 öğretim yılı başlamadan önce tamamlanması bekleniyor.

Özel Öğretmen Atanacak

Bu okullar yasal statüye kavuşuncaya kadar Türk dili, kültürü, edebiyatı, tarihi ve coğrafyası dersleri uygun sınıflardaki TC vatandaşı öğretmenler tarafından okutulacak. Milli Eğitim Bakanlığı bu okullardaki eğitim-öğretim sürecini yakından izleyecek ve denetimlerini yapacak.

Bakanlık, müzakere sürecine katkıda bulunan tüm yetkililere teşekkür ederek kamuoyunu bilgilendirmeyi de sürdüreceğini vurguladı.

O liselere Türk öğrenci kaydı alınmayacak! MEB'den şaşırtan karar!