Yara izlerinden kurtulmak isteyenlere öneriler! Hemen geçiyor, yaranın yerini bile unutacaksınız

Sadece estetik açıdan değil, cildin tamamiyle iyileşmesi için de yara izlerinin en kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Vitamin ve minerallerden zengin bir beslenmeyle bu iyileşme sürecini hızlandırabilir veya profesyonel terapi gibi tıbbi yöntemleri deneyebilirsiniz.

Yara izlerinden kurtulmak isteyenlere öneriler! Hemen geçiyor, yaranın yerini bile unutacaksınız

Yöntem 1: Yara izlerini doğal olarak tedavi edin

1) A Vitamini

A vitamini ya da beta kerotin cildi sağlıklı tutar ve daha hızlı iyileşir. A vitamini açısından zengin besinler tüketebiliriz. Bu besinler genellikle turuncu renktedirler:

Havuç

Balkabağı

Tatlı Patates

Ispanak

Brokoli

Kayısı

Kavun

2) C Vitamini

C vitamini enerji kaynağıdır ve ciltte dört farklı rol oynayan bir mucize olarak tanımlanır. Antioksidan, yenileyici, nemlendirici ve aktive edici özellikleri olan C vitamini yileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur. Ayrıca ölü hücreleri uzaklaştırarak yeni cilt hücrelerinin oluşumunu da destekler. C vitamini açısından zengin besinler:

Turunçgiller

Barbados kirazı

Kırmızı meyveler

Kırmızı biber

Mayısdanoz

Kivi

Brokoli

İhtiyaç halinde C vitaminini hap şeklinde de alabilirsiniz. En doğal olanı Barbados kiraz tozundan yapılan tabletlerdir. Vücut tarafından daha kolay emilir.

Yara izlerinden kurtulmak isteyenlere öneriler

3) Silikon

Vücutta ve dolayısıyla ciltte hücre fonksiyonlarının düzgün çalışması için önemli besin takviyelerinden birisi silikondur. Cilt, tırnak, saç sağlığı denilince akla ilk gelen mineraldir. Bu bileşen, cilt elastikiyetini önemli ölçüde arttırdığı için birçok sıkılaştırıcı kremde kullanılır. Silikon açısından zengin besinler:

Avokado

Alfalfa

Tam taneli pirinç

Zenberek otu

Soğan

Tam yulaf

Salatalık

Pırasa

Pancar

Peynir

Silikonlar ayrıca organik yağlar formunda da mevcuttur. Bu insan sağlığı için gerekli olan esansiyel bir yağdır. Aynı zamanda tam bir güzellik iksiridir. Organik yağ kullanmanızı öneririz. Vücut tarafından kolayca emilir.

4) Doğal merhem

İyileştirici ve yenileyici özelliklere sahip malzemeleri kullanarak doğal merhemler yapabilirsiniz.

Malzemeler:

Aloe Vera: Şayet evinizde aloe vera bitkisi varsa jelini doğrudan ondan elde edebilirsiniz. Aksi takdirde doğal olan aloe vera jeli de satın alabilirsiniz.

E Vitamini: Eczanelerde ve organik marketlerde kapsül şeklinde bulunur. Bir cam kapta eşit miktar aloe vera yağı ve kuşburnu yağını (her biri yaklaşık 50 ml) karıştırın. 10 damla lavanta esansiyel yağı ve 10 damla E vitaminini de ekleyin. Koruyucu görevi gören bu karışımı iyice karıştırın. Bu karışım buzdolabında saklanabilir. Günde en az iki kez, tercihen sabah ve akşam kullanın.

5) Ağrılı yaralar

Ağrılı yaralara koyun derisi yağı uygulanması tavsiye edilir. Bunu evinizde kendiniz de yapabilirsiniz. Kızılcık çiçeklerini biraz zeytinyağında ıslatın ve 30 gün açık havada bırakın. Yağ pembeye dönecek. Bu yağı yaranın üzerine 2-3 kez uygulayın. Bu yağ ayrıca morluk ve yanıkların tedavisinde de kullanılır. Aynı zamanda homeopatik tedavi şeklinde Hypericum 6CH'yi deneyebilirsiniz. Yemeklerden sonra veya güçlü tatlandırıcılardan (kahve, nane sakızı vb.) sonra günde 3 kez dil altına 3 top kadar yerleştirin.

Yara izlerinden kurtulmak isteyenlere öneriler

6) Zor Yaralar

Yaranın iyileşmesi zor ya da uzun sürüyorsa Mastiff çiçeği kremini kullanabilirsiniz. Eczanelerden ve organik pazarlardan satın alınabilir. Yukarıda açıklandığı gibi Arnica 6CH homeopatik tedavi olarak da kullanılabilir.

7) Bal ve propolis, iki eski ilaç

Arılar cildimizi iyileştirmek için bize iki harika ve aynı zamanda doğal çözüm sunuyor. Bal, güçlü nemlendirici özelliğinin yanı sıra antioksidan ve antibiyotik özelliklere sahip özel bir besindir. Bundan dolayı cilt maskelerinde sıkça kullanılır. Yaraların tedavisinde de kullanılabilir.

Propolis antiseptik özelliğinden dolayı eski Mısır'da birçok cilt hastalığının tedavisinde kullanılmıştır. Aristoteles propolisi "cilt enfeksiyonları, yaralar, çıbanlar için bir çare" olarak adlandırdı. Her gün cildinize uygularsanız cildiniz hızla yeniden doğar. Ayrıca yara izleri de çok daha az fark edilecektir.

Ayrıca doğal bitkisel pazarından hazır propolis kremini de satın alabilirsiniz. Birçok geleneksel kimyasal kremin aksine tahrişe neden olmaz.

İkinci yöntem: Yara izini tıbbi yöntemlerle tedavi edin

Lazer yara izi tedavisi, ilgili bölgeye yüksek enerjili bir ışın odaklar ve genellikle kızarıklığın azaltılması ya da yara izlerinin küçülmesinde etkilidir.

2) Yara izleri konusunda plastik cerrahınıza danışın

Bu yöntem, doktorların yara izini giderip yerine sağlıklı doku koymasını sağlar. Yara izleri soluklaşabilir, azalabilir, rengi açılabilir, hatta kırışıklık, saç altı gibi yerlere gizlenebilir.

3) Cilt soyma tedavisine ilişkin araştırmalar

Dermabrazyon olarak bilinen bu yöntemin amacı, mekanik tel fırça kullanılarak cilt yüzeyinin daha pürüzsüz hale getirilmesidir. Bu fırça sayesinde ise doktorlar da yara izlerini güvenle temizleyebilir. İşin güzel yanı bu sürecin oldukça kısa olmasıdır. Ancak işlem boyunca uyanık kalmak biraz rahatsız edici deneyim olabilir.

4) Dermal dolgu maddelerini anlayın

Doktorunuz cildinizin gerekli gördüğü bölgelerine yağ veya kolajen gibi maddeler enjekte edebilir. Bunlar genel olarak yumuşak ve hassas yaraları tedavi etmek için kullanılır.

Yara izlerinden kurtulmak isteyenlere öneriler

5) Doku nakli konusunda doktorunuzla konuşun

Bu yöntem, yara dokusunun yerine küçük bir sağlıklı deri parçasının yerleştirilmesini içerir. Yara izi uygun aletlerle küçük daireler halinde kesildikten sonra vücudun sağlam kısmından alınan aynı büyüklükte bir deri parçası açık alana aktarılır.

6) Kimyasal soyucular hakkında daha fazla bilgi edinin

Bu yöntemin amacı kimyasallar kullanılarak derinin üst tabakası kaldırılarak yara izlerinin giderilmesidir. Yaranın büyük olması daha az etkili olacaktır.

7) Kar cerrahisi (kriyocerrahi) ile ilgili araştırmalar

Bu, bölgeyi donduran, kabarcık oluşturan ve derinin üst tabakasındaki yaranın üzerindeki fazla dokuyu temizleyen bir prosedürdür.

8) Kortizon iğnesi yaptırın

Bu iğneler, normalden daha büyük olan yara izlerinin, özellikle de yara alanıyla sınırlı olan veya yara bölgesinin ötesine uzanan hipertrofik yara izlerinin ve keloidlerin azaltılmasına ve düzleştirilmesine yardımcı olur.

İpuçları:

Aloe vera jeli kullandıktan sonra yaranın etrafındaki alan kuruyabilir. Bu durum geçicidir.

Organik yağların kullanılması eski yara izlerinin görünümünün azaltılmasına yardımcı olabilir.

Silikon yara pansumanları defalarca yıkanıp kullanılabilir.

Yüzünüzü sık sık yıkayın.

Lütfen çiziklere karşı dikkatli olun. Çok sert ovalamak işleri daha da kötüleştirebilir.

Hala kabuk varsa soymayın. Doğal olarak düşmesi gerekiyor. Bu özellikle yüzün son derece hassas bölgeleri için geçerlidir. Eğer bir yara izi seçerseniz muhtemelen sonsuza kadar orada kalacaktır.