Uzun yaşamın sırları ortaya çıktı! Bu 7 tüyoyu günlük rutininize ekleyin

Hem uzun hem de sağlıklı bir yaşam çoğu insanın en çok istediği bir durumdur. Peki, 100 yaşına kadar sağlıklı bir şekilde yaşamak için neler yapmak gerekir? İşte, bu sorunun yanıtı..

Uzun yaşamın sırları ortaya çıktı! Bu 7 tüyoyu günlük rutininize ekleyin

Yazar Dan Buettner, geçtiğimiz haftalarda doğrudan kaynağından yani, Sardunya, İtalya, Okinawa, Japonya ve Loma Linda, Kaliforniya gibi dahil olmak üzere dünyada insanların en uzun ve en sağlıklı yaşamları yaşadığı bölgeleri belirlemek için National Geographic ile Ulusal Yaşlanma Enstitüsü ile beraber çalışıyor.

Bu bölgelere "Mavi Bölgeler" adını verirlerken bu popülasyonların ortak olan yönlerini incelemeye başladılar. Örneğin, Mavi Bölgelerdeki insanlar gün boyu doğal olarak aktiftirler, topluluklarıyla anlamlı bağlantıları vardır ve bir amaç duygusu durumuna sahiptir. The Blue Zones Kitchen adıyla yayınlanan yemek kitabına göre beslenmelerinde de benzerlikler var. İşte uzun ömürlü bir diyetin sağlığınıza fayda sağlayabileceği bazı yollar;

Uzun yaşamın sırları ortaya çıktı! Bu 7 tüyoyu günlük rutininize ekleyin

FASULYE TÜKETİN

Mavi Bölgelerdeki insanlar düzenli bir şekilde fasulye tüketmektedir. Her gün yarım bardak kadar fasulye (siyah fasulye, nohut ve beyaz fasulye gibi) bütçe dostu bir bitki baza sahip protein kaynağıdır ve aynı zamanda düşük hastalık riskiyle ilişkili bir besin maddesi olan lif açısından yüksektir ve bağırsak sağlığına iyi gelir.

TURPGİLLER SEBZELERİNİ TÜKETİN

Brokoli, karnabahar, lahana gibi kalbe iyi gelen aynı zamanda da bazı kanser türlerini önleme durumuna destek olan doğal bileşikler içerir.

FINDIK ATIŞTIRIN

Mavi Bölge asırlık insanları günde yaklaşık bir avuç fındık yiyor. Bu yaklaşık 2 küçük avuç kadardır. Yediğiniz yiyecek türlerini (antep fıstığı, ceviz, badem vb.) değiştirmenin çeşitli faydaları olabilir. Yer fıstığı özellikle tutumlu bir seçimdir.

SU İÇİN

Sıvı alımınızın büyük bir kısmı sudan gelmelidir ancak mavi bölgelerdeki insanlar aynı zamanda çay ve kahve gibi bazı içecekler de içerler. Çoğu yetişkin için soda gibi içecekler ilave şekerin ana kaynağıdır ve şekerli içeceklerin çoğunda diğer besinler zaten eksiktir. Kırmızı şarap bazı mavi bölgelerde popülerdir, ancak yazarlar halihazırda içmiyorsanız içmeye başlamamanız gerektiği konusunda uyarmaktadır.

DAHA AZ ŞEKER TÜKETİN

Mavi Bölgelerdeki insanlar, Kuzey Amerika'da tükettiğimiz ilave şekerin sadece yalnızca beşte birini tüketiyor. Gün içerisinde şekerli yiyecek ve içecekleri tüketmek yerine, özel günlerde “bilerek” şeker tüketme eğilimindeyiz.

DAHA AZ ETLİ YEMEK YAPIN

Mavi bölgede et diyetin odak noktası değildir. Daha çok garnitür veya bir tarifin lezzetini arttırmanın bir yolu. Diyetleri öncelikle bitki bazlıdır, ana protein kaynakları genellikle fasulyedir (Okinawa, Japonya'daki tofu).

"Minnettarlığınızı ifade edin ve sevdiklerinizle bir yemek paylaşın"

Yemekten önce şükranlarınızı ifade edin ve ailenizle ve arkadaşlarınızla yemeğinizin tadını çıkarın.