Sık sık yediğimiz bu besinler depresyona sokuyor! Hayatından çıkaran yeniden sağlığına kavuşacak

Beynimiz, sinir sistemimizin merkezi görevi gören ve vücudun temel fonksiyonlarını yerine getirebilen bir organdır. Günlük hayatımızda yediğimiz besinlerin bir kısmı sağlığımıza iyi gelirken bir kısmı da sağlığımızı riske atabilmektedir. Bu besinler arasında özellikle bazı grupların beyin sağlığımız üzerinde büyük etkisi var. Beynimize en çok zarar veren besinler hangileri? İşte detaylar...

Sık sık yediğimiz bu besinler depresyona sokuyor! Hayatından çıkaran yeniden sağlığına kavuşacak

Yediğimiz yiyecekler sadece kanımıza ya da kaslarımıza geri dönmüyor. Uzmanlara göre her gün tükettiğimiz pek çok besin, beyindeki nöronları güçlendirip zayıflatabildiği gibi diğer organları da güçlendirebiliyor. Beyin sağlığınızı olumsuz etkileyen besinleri öğrenmek için tüm detaylar haberimizde...

su

BEYNİN KİMYASINI ALTÜST EDİYOR, DEPRESYON VE ANKSİYETE GELİYOR: BU BESİNLERİ SOKAKTA BİLE GÖRSENİZ KAÇIN!

Besinler yalnız kilo problemine neden olmuyor. Vücudun tüm fonksiyonlarının merkezi beyni bile etkileyebiliyor. Sağlıklı düşünmeyi de engelleyen özellikleriyle bazı gıdaları değil mutfağa sokmak sokakta görünce bile kaçmak gerekiyor. Beyin sağlığını olumsuz etkileyen besinleri öğrenmek ister misiniz? Detaylar haberimizde.

Şekerli ürünler ilk sırayı alıyor. Şeker içeren ürünlerin uzun süreli tüketimi nörolojik hasara neden olabilir. Ayrıca uzmanlar bunun hafızayı da bozabileceğini söylüyor.

Şekerin bilişsel performans üzerinde olumsuz etkisi vardır ve öğrenme yeteneğini azaltır.

FAST FOOD

Geçtiğimiz aylarda yapılan bir üniversite araştırması, fast foodun beyin kimyanızı tamamen değiştirebileceğini öne sürüyor. Depresyon ve anksiyete böyle başlar. Fast food ürünlerinde bulunan katkı maddelerini bilseydiniz bir daha asla yemezdiniz. Bu maddeler motivasyonu etkilerken aynı zamanda öğrenme güçlüğüne de neden olabiliyor.

Yetişkinlerde ve çocuklarda beyin hasarına neden olan bir diğer besin ise kızarmış yiyeceklerdir. İşlenmiş gıdaların tamamı kimyasallar ve katkı maddeleri ile doludur.

Beyin sinirlerine zarar veren kızartılmış ve işlenmiş gıdaların bir diğer zararı da beyin kimyasına olan etkisidir.

Uzmanlar ayçiçek yağını doğadaki en zehirli ve tehlikeli yağ olarak adlandırıyor. İşlenmiş gıdalar en fazla merkezi sinir sistemine zarar verir. Beyinde dejeneratif hastalıklara neden olan işlenmiş gıdalar, yaşamın ilerleyen dönemlerinde Alzheimer hastalığına yol açabilir.

TUZ

Tuz, kalp sağlığını doğrudan etkileyen besinlerden biridir. Ancak bu görünen bir yüz. Tuzun en büyük zararı beynin düşünme yeteneğini etkilemesidir. Tuz düşünme yeteneğini zayıflatır ve zekayı azaltır.

İŞLENMİŞ PROTEİNLER

Protein kas oluşturur. Et ürünleri en kaliteli proteini içerir. Ancak işlenmiş sosis, salam, sosis gibi ürünlerin beyin sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Doğal proteinler sinir sistemini rahatlatırken işlenmiş proteinler sinir sistemini yok eder.

TRANS YAĞLAR

Kaçınılması gereken bir diğer yağ türü ise trans yağdır. Trans yağlar kolesterol, obezite ve kalp sorunlarına neden olduğu bilinen yağlardır. Ancak daha az bilinen olumsuz etkiler beyin sağlığını da etkiliyor. Beynin sağlıklı düşünme yeteneği zayıflar, felç riski artar.

YAPAY TATLANDIRICI

Kilo vermek için şekerden kaçınmak, yapay tatlandırıcılara güvenmek anlamına gelir. Ancak bu daha da zararlıdır. Uzun süreli kullanım ruhsal bozukluklara neden olabilir.

SİGARA

Sigaradaki nikotin beyne kan akışını engeller. Kan akışının olmadığı yerde oksijen de yoktur. Bu beynin yavaş yavaş ölmesine neden olur.

BAZI BESİNLER BEYNİ YATAĞA DÜŞÜRÜYOR!

Peki hangi gıdalar beyni öldürür? Metaller beynimizi nasıl etkiler?

Bu metallerin vücuda alınmasının vücuda hiçbir zararlı etkisi yoktur. Beyni olumsuz yönde etkileyen metallerin doğru şekilde tüketilmesi önemlidir.

Öte yandan bu metallerin büyük miktarlarda tüketilmesinin vücut üzerinde zararlı etkileri olabilir.

DEMİR

Yetişkinlerin günde 9 mg demire ihtiyacı vardır, bu da oksijenin vücutta taşınmasına yardımcı olur. Kırmızı kan hücrelerine renk verir. Ancak hemoglobin düzeyleri ile beyin arasındaki ilişki inkar edilemez. Birçok uzmana göre eğer hemoglobin seviyeniz yeterliyse bilişsel performansınız da iyi olacaktır.

SAKATAT

su

ETLER

su

PEKMEZ

su

KURU MEYVELER

su

SUSAM

su

KURU BAKLAGİL

su

KURU DOMATES

su

PATLICAN

su

Hemoglobin düzeyi yüksek olan kişilerde beyin performansında azalma görülür. Bu nedenle hemoglobin değerinin düşük olması yüksek olmasından daha iyidir. Ancak vücut çok fazla demir emdiğinde dokularda demir birikir. Bu yorgunluk, halsizlik ve kalp hastalığı ile kendini gösterir.

BAKIR

Bakır esas olarak iç organlarda, ette, susamda ve kuru baklagillerde bulunur. Tahıl ürünleri, yumurta, meyve gibi ürünlerde çok az miktarda bulunur. Yetişkinlerin günlük bakır ihtiyacı 900 mcg'dır.

BALIK

su

FISTIK

su

KAKAO

su

YUMURTA

su

YEŞİL SEBZELER

su

Bakırın en büyük dezavantajı zamanla oksitlenmesi ve paslanmasıdır. Ancak vücuttaki bazı enzimler için gereklidir. Aşırı bakır alımının beyin hücreleri üzerinde olumsuz etkisi vardır.

Sinir sistemi, öğrenme süreçleri, beyin ve hafıza üzerinde toksik etkileri vardır ve Alzheimer hastalığına zemin hazırlayabilir. Tıpkı demir gibi: Normalin altındaysa sorun var, normalin üstündeyse daha da büyük sorun var.

ÇİNKO

Çinko sakatat, et ve balık gibi yiyeceklerde bol miktarda bulunur. Yetişkinlerin günlük çinko ihtiyacı 3 mg'dır.

Sinir sistemi, öğrenme süreçleri, beyin ve hafıza üzerinde toksik etkisi olabilir ve sizi Alzheimer hastalığına karşı daha duyarlı hale getirebilir. Tıpkı demir gibi: Normalin altındaysa sorun var, normalin üstündeyse daha da büyük sorun var.

BADEM İÇİ

su

KABAK ÇEKİRDEĞİ

su

BUĞDAY RUŞEYM

su

CEVİZ İÇİ

su

PEYNİR

Beyin hücreleri birbirleriyle bağlantı kurmak için çinko kullanır. Ancak çok fazla çinko beyinde plakların oluşmasına neden olabilir.