Nefes alıp verdikçe ağrı yapıyor! Sırtta, göğüste, karında sıkça görülüyor

Nefes almak çoğu zaman farkına varmadan yaptığımız doğal, otonom bir süreçtir. Fakat, nefes alırken acı hissettiğimizde aniden solunum durumumuzun farkına varırız. Nefes alırken ağrı yaşamanızın birçok nedeni olabilmektedir. Ağrı sırtta, göğüste veya karın bölgesinde ortaya çıkabilir. Bazı problemler küçük olabilir, diğerleri ise tıbbi bir acil durumun göstergesi olabilir.

Nefes alıp verdikçe ağrı yapıyor! Sırtta, göğüste, karında sıkça görülüyor

Nefes alırken ağrı nedenleri

Nefes alırken ağrının ana nedenleri şunlardır:

1) Yaralanma

Göğüs yaralanmaları nefes aldığınız sırada ağrıya neden olabilir. Göğsünüzde morluk veya gerginlik varsa ya da bir veya daha fazla kaburganızda kırık varsa nefes alırken ağrı hissedebilirsiniz. Bunun nedeni, nefes alıp verdiğinizde hasarlı kemiklerin ve kasların birbirine sürtünmesi ve ağrıya neden olmasıdır. Nadiren göğüs duvarı yaralanmaları veya kaburga kırıkları akciğerlere ulaşabilir. Bu semptomlardan birine pnömotoraks denir ve bu da kesinlikle nefes alırken ağrıya neden olur. Bu acil ve yaşamı tehdit eden bir durumdur ve acil tıbbi müdahale gerektirir.

2) Akciğer Zarı İltihabı

Bu, solunum ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. Plevra iki katmandan oluşur ve göğüs ve akciğerleri çevreler. Bir katman akciğerleri kaplar, diğer katman ise göğüs duvarını kaplar. Genellikle nefes alma sırasında zarların birbirlerine müdahale etmeden yavaşça iç içe kaymasını sağlayan, içinde sıvıyla dolu küçük bir boşluk bulunur. Bu tabakalar iltihaplandığında yüzeyleri iki zımpara kağıdı gibi birbirine sürtünerek nefes almayı zorlaştırır. Zatürre, akciğer zarları arasında sıvı birikmesine neden olabilir. Bu, akciğerler üzerindeki baskıyı artırır ve nefes darlığı yaratabilir.

3) Zatürre

Zatürre ayrıca nefes aldığınız sırada ağrıya neden olmaktadır. Zatürreye genellikle viral veya bakteriyel bir enfeksiyon neden olur. Solunum ağrısına sıklıkla ateş, öksürük, nefes darlığının eşlik ettiği görülür. Bu inflamatuar hastalık genellikle alveol adı verilen küçük hava keselerinin etkilenmesini sağlar.

4) Bronşit

Bronşit, nefes alırken ağrıya neden olan viral veya bakteriyel enfeksiyondur. Bu durum solunum yollarıyla birlikte bronşlarda orta derecede iltihaplanmaya neden olmaktadır. Bronşitin diğer semptomlarının arasında ise yoğun balgam, öksürük, ateş, boğaz ağrısı bulunur.

5) Akciğerlerdeki kan pıhtıları

Akciğerlerde kan pıhtılaşması veya pulmoner emboli çok tehlikeli durumdur. Bu genellikle bacaktaki kan pıhtısının bir kısmının kopup akciğerlere gitmesi sonucu ortaya çıkar ve derin ven trombozu şeklinde adlandırılır. Kırmızı, hassas veya aniden şişmiş bacaklar bu durumun diğer belirtileridir.

6) Kalp Zarı İltihabı

Perikard, plevra ve akciğerlerin yanında, kalbi çevreleyen dokudur. Bu nedenle perikardit veya perikarditiniz varsa nefes alırken ağrı hissedebilirsiniz. Perikarditin ana nedeni viral bir enfeksiyondur, ancak genellikle kendi kendine düzelir. Kalp krizinin inflamatuar tepkisinden kaynaklanabilir.

Nefes alırken ağrının diğer nedenleri:

Aşağıdaki durumlarda nefes alma güçlükleri ortaya çıkabilir:

* Nezle

* Astım

* Faranjit, kalpte kan eksikliği durumu

* KOAH

* Amfizem, akciğerde fonksiyon bozukluğuna neden olan (alveol) genişlemesi

* Konjestif kalp yetmezliği

* Tüberküloz

* Verem

* Akciğer Kanseri

Ne zaman profesyonel yardım almalıyım?

Nefes alırken ağrıya ek olarak aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız tıbbi bir kriz yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda derhal tıbbi yardıma başvurmalısınız.

- Ateş

- Nefes darlığı

- Hızlı nefes alıp verme

- Nefes nefese kalmak

- Göğüs ağrısı

- Burun yanması hissi

- Aşırı terleme

- Tıkanıklık hissi

- Solmuş cilt

- Cildin mavi ve mor gibi bir renk alması

- Öksürükten kan gelme

- Baş dönmesi

- Bayılma

Solunum ağrısının birçok nedeni olabilir ve sorunun nedenini bulmak genellikle doktorunuzun kapsamlı bir muayenesini gerektirir.

Doktorunuz ailenizin akciğer hastalığı öyküsünü, hangi spesifik belirtilerinizin olduğunu, bunların ağrınızı iyileştirip iyileştirmediğini ve varsa buna neyin sebep olduğunu bilmek isteyecektir. Örneğin, zatürre olan kişiler genellikle otururken, yatarken olduğundan daha iyi nefes alırlar.

Doktorunuz bazı testler isteyebilir. Bunlar, enfeksiyonları kontrol etmek için kan ve idrar testlerini, elektrokardiyogramları, göğüs röntgenlerini, bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarını ve kalp aktivitesini ölçmek adına örüntüleme testlerini içerebilir. Doktorunuz ağrınızın nedenini belirleyemezse, spesifik bir teşhis sonrası sizi bir göğüs hastalıkları uzmanına yönlendirecektir.

Nefes alırken ağrı: Tedavi

Temel nedeni bulun: Tedavi elbette tanıya ve nedene bağlıdır. Antibiyotikler zatürre, plörezi ve bronşit gibi enfeksiyonların en yaygın tedavisidir. Astım ve KOAH, ilaçlar ve solunum terapisi de dahil olmak üzere uzun süreli tedavi gerektirir.

Oturma: Hemen doktora gidemiyorsanız ve ağrınızı hafifletmek istiyorsanız farklı oturma pozisyonlarını deneyin. Oturmak, ayakta durmaktan veya uzanmaktan daha iyi hissettirebilir. Ayrıca ibuprofen gibi antiinflamatuar ilaçlar da almak isteyebilirsiniz. Çok fazla hareket etmeyin. Ayrıca fazla havaya ihtiyaç duymamak için aktivitenizi de azaltmalısınız. Rahatlamaya ve dinlenmeye çalışın.

Nemlendirici: İç mekanda nemlendirici kullanmak veya buharı solumak, solunum yollarınızdaki mukusun temizlenmesine ve ağrının azalmasına yardımcı olabilir.

Hindistan cevizi yağı: Yarım bardak hindistancevizi yağının içine bir çay kaşığı kadar güçlü kafur ekleyin ve bu karışımla göğüslerinize masaj yapın.

Bal ve Sarımsak: Bu iki karışımı birden fazla kez tüketmek ağrıyı azaltabilir. Bu ev ilaçlarının faydalı olabileceğini ancak hiçbir şekilde tıbbi tedavinin yerini alamayacağını lütfen unutmayın.