Kolunu kıpırdatacak hali olmayanları zımba gibi yapıyor! Bir kez yiyen gün boyu zinde kalıyor

Binlerce yıldır tıbbi olarak kullanılan çörek otu, bağışıklık sistemini güçlendirmekten mide ve sindirimle ilgili sorunlarını gidermeye kadar çok fazla faydaya sahiptir. Peki çörek otu nedir, nasıl kullanılır ve ne işe yarar? İşte, her derde deva çörek otunun faydaları ve kullanım alanları hakkında bilmeniz gerekenler.

Kolunu kıpırdatacak hali olmayanları zımba gibi yapıyor! Bir kez yiyen gün boyu zinde kalıyor

Çörek otu nedir?

Çörek otu, Asya ve Orta Doğu'nun yanı sıra Akdeniz'e özgü, Nigella sativa adı verilen çiçekli bir bitkidir. Çörekotu aslında siyah kimyon olarak da adlandırılsa da kimyonla alakası yoktur.

Çörek otu biberimsi bir tada sahiptir ve Hint ile Orta Doğu mutfağında baharat olarak kullanılır. İşlenerek toz haline getirilerek tüketilir, ancak tohumlarının preslenmesiyle de yağ elde edilebilir. Çörek otunun içeriğinde kalsiyum, demir, çinko ve bakırın dışında tiamin, niasin, fosfor ile folik asit bulunmaktadır.

Çörek otu nasıl kullanılır?

Yağ veya toz halinde kullanılan çörek otu, son yıllarda sadece hamur işi, börek gibi yemeklerin dekorasyonunda tercih edilir hale geldi. Türk mutfağında çorba, salata ve mezelerin lezzetini arttırmak amacıyla baharat olarak kullanılmaktadır. Kızartma için çörek otu yağı kullanılması tavsiye edilmez. Yemek piştikten sonra da eklenebilir. Ayrıca smoothie, latte ve çay gibi içeceklere de çörek otunun yağını ekleyebilirisniz.

ÇÖREK OTUNUN MUCİZE FAYDALARI

1 tatlı kaşığı çörek otu tohumu alınması tavsiye edilir. Ayrıca yaklaşık 1 çay kaşığı çörek otu yağı da alabilirsiniz.

ÇÖREK OTUNUN MUCİZE FAYDALARI

- Çörek otu, bağışıklık sistemini güçlendirir.

- Kanserle mücadelede destekçiniz olabilir.

- Sindirim sorunlarının ve şişkinliğin giderilmesine yardımcı olur.

- Alerjik reaksiyonların azaltılmasında etkili olabilir ve antihistaminik özelliğe sahiptir. Saman nezlesi başta olmak üzere alerji semptomlarının hafifletilmesinde etkilidir.

- Çörek otu ekstresi içeren bir jelin sürülmesi sivilcelerin iyileşmesinde etkilidir.

-Astım ilaçları kullanıyorsanız, bu ilaçlarla birlikte çörek otu yemek öksürük, hırıltı, nefes alma ve akciğer problemlerinizi iyileştirebilir.

- Yine çörek otu yağı KOAH hastalarının akciğerlerinin iyileşmesine yardımcı olur.

-Diyabet hastaları her gün çörek otu tohumu veya çörek otu yağı tüketerek kan şekeri seviyelerini dengede tutabilir.

ÇÖREK OTUNUN MUCİZE FAYDALARI

- Çörek otu tozu tüketmek ülsere neden olan Helicobacter pylori enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olur.

- Sağlıklı kişilerde tansiyonu düşüren çörek otunun yüksek tansiyona da etki etmesini beklemek yanlıştır.

- Sperm sayısı ve hareketliliği üzerinde olumlu sonuçlar verdiği ifade edilmiştir.

Aslında çörek otunun faydalarına ilişkin bilgilerin tamamı kanıtlanmış değildir. Astım, saman nezlesi ve diyabetin yanı sıra, yüksek tansiyon, egzama ve kilo kaybı gibi durumlarda, adet ağrılarında çörek otu tüketiminin yararları konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Kimler çörek otu tüketmemelidir?

Çörek otu alerjiniz varsa ve doktorunuz tarafından çörek otu tüketmemeniz tavsiye edildiyse çörek otu tüketmeyin. Ayrıca hamilelik döneminde çörek otu tüketilmemelidir.