Ekmeğe veda edip bunu yemeye başlatın! Tüm gün tok tutuyor

Araştırmacı ve sıkça gündeme gelen Prof. Dr. Canan Karatay, ekmeğin insan sağlığına potansiyel zararlarından bahsederek, ekmek yerine tüketilebilecek sağlıklı alternatifleri öneriyor. Karatay, özellikle zeytin ve cevizin sağlık açısından önemli besinler olduğunu vurguladı. İşte ayrıntılar...

Ekmeğe veda edip bunu yemeye başlatın! Tüm gün tok tutuyor

Zeytinin içerdiği E vitamini ve tekli doymamış yağ asitleri sayesinde serbest radikallerin nötralize edilmesine yardımcı olduğunu ve kolon kanseri riskini azaltmada önemli bir rol oynadığını belirtiyor. Cevizin ise özellikle kilo verme sürecine alışmaya çalışan kişilere uzun süreli tokluk hissiyatı verdiğini ve tatlı krizlerini önlediğini ifade ediyor.

ZEYTİN VE CEVİZİN FAYDALARI

ceviz

Ayrıca, zeytin ve cevizin omega-3 ve E vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, taze cevizin özellikle sonbahar aylarında tüketilmesinin önerildiğini ve kabızlık problemlerine iyi geldiğini belirtiyor. Zeytinyağının mide asidini azaltarak ülser ve gastrit gibi sindirim sistemi hastalıklarını önleyebileceğine dikkat çekiyor.

Ancak, Canan Karatay, ceviz tüketiminde aşırıya kaçılmasının oksalat içeriği nedeniyle böbrek taşına neden olabileceğini ve kabuklu yemişlere alerjisi olanların dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor. Alerji belirtileri arasında kaşıntılı ağız, yutkunma güçlüğü ve anafilaktik şok gibi ciddi durumların bulunabileceğine işaret ediyor.