Ağız kokusu korkulu rüyanız olmasın! 10 adımda ağız kokusunu yok etmek mümkün

Nefeste meydana gelen kötü koku genellikle ağız içi kaynaklı olarak bilinir. Ağız enfeksiyonları, ilerlemiş periodontal hastalıklar veya ağızda birkaç saatten fazla kalan yiyecek parçacıklarında sıkışan basit bakteriler kokuya neden olabilir.

Ağız kokusu korkulu rüyanız olmasın! 10 adımda ağız kokusunu yok etmek mümkün

Diş Hekimi Doğan Kontacı, ağız kokusu hakkında çok önemli bilgiler verdi. Kontacı’ya göre ağız kokusu 10 basit önlemle ortadan kaldırılabiliyor.

Öncelikle ağız kokusunun nedenini tespit edip ona göre tedavi uygulamanız gerekir. Ağız kokusundan endişeleniyorsanız yapmanız gerekenler aşağıda açıklanmıştır.

- Tüm boşlukların tedavi edilmesi gerekir.

- Periodontal hastalık mutlaka tedavi edilmelidir.

- Periodontal cepler ve tartarın çıkarılması gerekir.

- Gömülü ve yarı gömülü yirmilik dişlerin mutlaka çekilmesi gerekir.

- Arızalı veya aşınmış köprü ve protezlerin değiştirilmesi gerekir.

Ağız Kokusunun Diğer Nedenleri

10 adımda ağız kokusunu yok etmek

* Özellikle sinüs enfeksiyonunuz veya akciğer enfeksiyonunuz varsa,

* Diyabet (aseton gibi kokar)

* Böbrek yetmezliği (balık gibi kokar)

* Karaciğer yetmezliği,

* Metabolik bozukluklar (teşhis edilmesi zor olabilir ve hoş olmayan balık kokusuna neden olabilir),

* Açlık, diyet yapma, ağız kuruluğu, oruç (sıvı beslenme eksikliğiyle birlikte yağlar ve proteinler vücutta erimeye başlar ve bu metabolizmanın yan ürünleri ağız kokusuna yansır).

AĞIZ KOKUSUNU ÖNLEYEBİLMEK İÇİN

1-Dişleri ve diş etlerini koruyun

Diş çürüğü ve diş eti iltihabı ağız kokusunun önemli nedenleridir. Ağızdaki enfeksiyonlar her zaman ağız kokusunun nedeni olan bakterilerin çoğalmasını teşvik eder. Bu nedenle diş hekiminizin önerilerini her zaman dinlemelisiniz.

2- Ağzınızdaki mevcut protezlerinizi ve köprülerinizi kontrol ettirin

Köprüler ve takma dişler ağzınızda aşındıkça, zamanla yiyecekler birikerek hoş olmayan bir koku yaratabilir. Bu durumlarda değiştirilmesi gereken dişin değiştirilmesi ve eksik dişin yerine gerekli tedavinin yapılması gerekir.

10 adımda ağız kokusunu yok etmek

3-Sakız çiğneyin

Ağız kokusuna karşı en etkili madde tükürüktür. Yiyecek parçacıklarını çözen ve mideye aktaran güçlü enzimler ve güçlü bakteri yok edici antibiyotikler içerir. Bu nedenle şeker hastalığı gibi bazı hastalıklara yönelik kullanılan birçok ilacın yan etkisi şeklinde ortaya çıkan ağız kuruluğu, her zaman hoş olmayan bir kokuya sahiptir. Sabahları nefesinizin neden koktuğunu merak ediyorsanız cevabınız bu. Geceleri tükürük salgısı azalır ve yiyecekler ağızda daha uzun süre kalır.

Bakteriler onları kullanmayı ve parçalamayı sever. Bunun sonucunda sabahları ağzınız kötü kokmaya başlayabilir. Şekersiz sakız çiğneme tükürük üretimini uyarır ve ağzı temizler. Nane ve sakız çoğu zaman etkisizdir ve durumu daha fazla kötüleştirir. Ancak ksilitol içeren sakız çiğnemek de yardımcı olabilir.

4- Tarçın kullanın

Tarçın içeceklerde ve uygun yiyeceklerde kullanılabilir. Tarçın ağızdaki bakterilerle mücadele için önemli bir silahtır. Varsa tarçınsız sakız da iyi bir öneri olabilir.

5- Bol su tüketin

Yaşla birlikte artan vücut kuruluğu birçok açıdan dikkat edilmesi gerekli olan bir durumdur. Bol su içmek, ağız kokusuyla mücadelede cephaneliğinizdeki önemli bir silahtır çünkü dilinizin kurumasını önlemek de dahil olmak üzere birçok faydası vardır. Su doğrudan ağzınızdaki bakterilerin en aza indirilmesine yardımcı olur. Ayrıca tükürük salgısını arttırıcı etkisi de vardır.

6- Burun tıkanıklığıyla uyumayın

Sinüzit gibi solunum yolu hastalıkları veya burun tıkanıklığına neden olan diğer durumlar, geceleri ağızdan nefes almaya neden olabilir. Bu, ağzınızı ve boğazınızı kurutarak bakterilerin çoğalması için ideal bir ortam yaratır. Tükürük salgısı azaldığında durum daha da kötüleşir. Bu nedenle burun tıkanıklığıyla uyumaktan ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır.

10 adımda ağız kokusunu yok etmek

7- Şeker tüketimini azaltın

Beyaz un, beyaz şeker ve glikoz/fruktoz şurubuyla atlandırılmış her türlü hazır yiyecek, ağzınızdaki bakteriler için inanılmaz birer hazinedir. Bu şekerleri kullanırsanız hızla çoğalır. Basit şekerler (tüm şekerli atıştırmalıklar gibi) diş çürümesine neden olur ve ağız sağlığının hızla bozulmasına neden olur. Bu nedenle basit şeker tüketiminin azaltılması gerekmektedir. Bu size sadece su içmek gibi birçok fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda ağız kokusunun azalmasına da yardımcı olur.

8- Yemeğinizi iyice çiğneyin

Bu, yiyecek ve tükürüğün daha iyi karışmasını sağlar ve yiyecek parçacıklarının ağızda kalma olasılığını azaltır. İyice çiğnemek daha fazla bakteri açığa çıkarır, bu da onların midenize girmesini kolaylaştırır.

9- Diş ipi kullanın

Diş ipi, fırçaların yapamadığı bölgelerdeki bakterileri ve yiyecek parçacıklarını temizler. Özellikle dişlerin gövdeleri arasındaki dar alanlarda biriken yiyecek parçacıkları, hızlı bakteri üremesine neden olur.

10. Sigara içmeyin

Sigara, ağız kuruluğuna neden olur, bu da ağız kokusuna neden olur. Ayrıca ağız kokusunun başka bir nedeni olan periodontal hastalığa da neden olabilir.