Türkiye Afrika'ya dönüyor! Cehennem gibi sıcaklar daha yeni başlıyor: Ankara, İstanbul, İzmir, Adana...

Meteoroloji uzmanı Kerem Ökten, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Türkiye'de Eyyam-ı Bahur sıcaklarının asıl etkili olacağı tarihi duyurdu. Ayrıntılar haberimizde...

Türkiye Afrika'ya dönüyor! Cehennem gibi sıcaklar daha yeni başlıyor: Ankara, İstanbul, İzmir, Adana...

Meteoroloji uzmanı Kerem Ökten, sosyal medya hesabından vatandaşlara önemli bilgiler verdi. Türkiye'nin merakla beklediği Eyyam-ı Bahur sıcaklarının asıl etkili olacağı tarihe ilişkin uyarılarda bulundu. Ökten, yarın Basra sıcaklarının etkisi altına girileceğini ve bugünden itibaren sıcakların daha da etkili olacağını söyledi. Özellikle saat 11 - 16 arasında dışarı çıkmamaya çalışılmasını önerdi. Cuma günü sıcakların daha da etkili olacağını belirten uzman, cumartesi günü sıcakların biraz düşeceğini ancak nem seviyesinin artacağını da ekledi. Vatandaşların bu uyarılara dikkat etmeleri ve kendilerini sıcak havalara karşı korumaları önemli.

SABAH 9 İLE ÖĞLEN 12 ARASI HİSSEDİLEN SICAKLIK 40 DERECE 

SICAKLIK

Bugün İstanbul'da hava sıcaklığının rekor seviyelere ulaşacağı açıklandı. Uzmanlar, en yüksek sıcaklığın 35 derece olacağını tahmin ederken, saat 09.00 ile 12.00 arasında hissedilen sıcaklığın 40 dereceyi aşabileceğini belirtti.

Perşembe günü sıcakların daha da artmasının beklendiği ve cuma günü de etkili olacağı ifade edilirken, hafta sonunda sıcaklığın biraz düşeceği öngörülüyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı ve Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, Eyyam-ı Bahur sıcaklarının Türkiye'ye Kuzey Afrika'dan geldiğini ve kademeli olarak yükseleceğini açıkladı.

EYYAM-I BAHUR NEDİR?

Eyyam-ı Bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve bunaltıcı günlerini ifade eden Arapça kökenli bir Türkçe terimdir. Bu sıcak günler, her iki yarımkürede de yaşanır ve Kuzey yarımkürede temmuz ve eylül ayları arasında, Güney yarımkürede ise ocak ve mart ayları arasında gerçekleşir.

Bu dönemde buharlaşmanın artacağına dikkat çeken uzmanlar, su tasarrufunun önemine vurgu yaparken, orman yangınlarına karşı da dikkatli olunması gerektiğini belirtiyorlar.

Eyyam-ı Bahur günleri, kalp ve göğüs hastalıkları olanlar için riskli dönemler olarak kabul edilir ve kişilerde aşırı stres ve asabiyet görülebilir. Orman yangınları bu günlerde daha sık başlayabilir ve enerji hatları ile demiryolları gibi altyapılarda sorunlar yaşanabilir, kazalar meydana gelebilir.

Avrupa'da yaşanan sıcak hava dalgalarının, her yıl on binlerce kişinin sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybetmesine yol açtığı unutulmamalıdır. Vatandaşlar bu sıcak günlerde dikkatli olmalı ve gerekli tedbirleri almalıdır.