Lezzetine doyum olmayan tarhana tarifi! Ünlü profesör kendi tarifini açıkladı

Canan Karatay, grip tedavisinde en popüler çorbalardan birisi olan tarhananın faydalarından yararlanabilmek adına altın bir tarif paylaşıyor. İşte, Canan Karatay'dan en sağlıklısından tarhana çorbası tarifi.

Lezzetine doyum olmayan tarhana tarifi! Ünlü profesör kendi tarifini açıkladı

Dünden bugüne geleneksel Türk mutfağının üst sıralarında yer alan çorbalardan biri olan Köy Tarhanası, her yaştan insanın severek tükettiği çorbalardan biridir. Anadolu kadınlarının her yaz ellerine kına sürerek özenle hazırladığı köy tarhanası diğer bir deyimle şifa kaynağı gibidir.

Tarhana bölgeye göre değişmekle birlikte genellikle un, yoğurt, mayanın yanı sıra sebze ve baharatların karıştırılması, fermente edilmesi, kurutulması ve öğütülmesiyle elde edilir.

Rivayete göre bir gün padişah bir köylünün evine misafir olarak geldiğinde, fakir aile kendilerine ne ikram edeceklerini şaşırmış ve hemen çorba hazırlayıp padişahın huzuruna sunmuşlar. Padişah çorbayı o kadar beğenir ki ne tür çorba yaptığını sorar. Evin kadını padişaha "dar hane" (fakir çorbası) şeklinde yanıt verir. Zamanla isimler değişmiş ve dar hane çorbası şimdilerde "Tarhana" adını almıştır. İşte evde köy tarhanası yapmanın detaylı tarifi...

Lezzetine doyum olmayan tarhana tarifi

Malzemeler

1 kilo domates

1 kilo kırmızı kapya biber

1 kilo yeşil biber

300 gram sarımsak

Yarım kilo haşlanmış nohut

1 kilo kuru soğan

2 demet maydanoz

2 demet dere otu

2 demet taze nane

1 demet reyhan

2 kilo yoğurt

Biberiye (Tercihe göre)

Tuz

YAPILIŞI

Köy tarhanamızı yapmak için öncelikle tüm malzemeleri yıkıyoruz. Yoğurt ve un dışındaki tüm malzemeleri dilimledikten sonra geniş bir tencerenin içine alıyoruz. Daha sonra, su eklemeden kısık ateşin üzerinde kaynatın.

Pişen malzemeler tamamen soğuduktan sonra mutfak robotuna veya rondodan geçirin. Malzemeleri mutfak robotundan çıkarın ve kapaklı bir kovaya veya büyük bir mutfak lavabosuna koyun. Üzerine biraz yoğurt koyduktan sonra tüm malzemeleri elle karıştırmayı deneyin. Daha sonra un ve tuzu ekleyip tekrar yoğurarak sert bir hamur elde edin.

Kova kapağını kapatın. 9 ila 12 gün boyunca ara sıra karıştırın. Tarhana hamuru kabarırken tahta kaşıkla karıştırın. Ayrıca tarhana hamurunun kovadan taşmadığından emin olmak için periyodik olarak kontrol edin.

9. veya 12. günün sonunda tarhanayı temiz bir havlunun üzerine yayın. Temiz havada kurumasını bekleyin. Tarhana hamurunun iki tarafı da periyodik olarak çevrilerek kurumaya bırakılır. Kuruyup hafif nemli ellerle açabileceğiniz bir hamur haline gelince mutfak robotuna veya elekten geçirin. Toz haline getirilen tarhanayı kurutalım. Ağzı kapalı kavanozda, kuru ve güneş ışığından uzak bir yerde saklayabilirsiniz.

Lezzetine doyum olmayan tarhana tarifi

HASTALIKLARDAN KORUR

Tarhana, yoğurt, sarımsak, maya, domates ve çeşitli baharatlar gibi vitaminli mineral açısından da zengin malzemelerle hazırlanan son derece besleyici bir çorba. Bu özelliğiyle birlikte özellikle kış aylarında alındığında soğuk algınlığı gibi birçok hastalığa yakalanma riski en aza indirilir.

Tarhananın yapımında kullanılmış olan yoğurt ve çeşitli otlar sindirim kolaylığına büyük katkı sağlar. Metabolizmanın yavaşlığından şikayetçi olan kişilerin düzenli olarak Tarhana tüketmeleri tavsiye edilmektedir.