Bu bitkiyi gördüğünüz an uzaklaşın! Küçük çocuğun hayatını kararttı

O bitkiden uzak durun! Cildinizde hasara yol açabilir! Detaylar haberimizde.

Bu bitkiyi gördüğünüz an uzaklaşın! Küçük çocuğun hayatını kararttı

Ülkemizde de görülen bu bitki küçük kızın hayatını mahvetti! Dev tavçancıl otu nerelerde görülür? Nasıl bir bitkidir? İşte detaylar.

DEV TAVŞANCIL OTUNA DİKKAT

İngiltere'de 4 yaşında olan Aurora Waters, annesi ile beraber Delamere Ormanı'nı gezerken bacağında oluşan ağrıdan yakınmaya başlamıştı. Anne Keri Beacall küçük kızın yorgun olduğundan dolayı bacaklarının ağrıdığını düşünse de gerçek çok başka çıktı. Daha sonradan anne, kızının bacaklarında yanıklar olduğunu gördü. Türiye'de dev tavşancıl otu adı ile bilinen hogweed otunun yanından geçerken bitkinin özsuyu, tayt giymesine rağmen cildinde tepkimeye neden olmuş. Bir sonraki gün yaraları iyice kötüleşen Aurora hastaneye giderek tedavi oldu. Fakat ne yazık ki vücudundaki izleri bir ömür taşıyacak. Bu bitkinin özsuyuyla temas eden herkes ne pahasına olursa olsun güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınmalıdır. Aksi takdirde kız çocuğunda olduğu gibi büyük ve acı veren izler kalacaktır. Açık tenli kişilerde bu iz kalıcı olarak kalır. Dev tavşancıl otu Avrasya'ya özgüdür ve ilkbahardan sonbahara hızla yayılmasıyla bilinir. Beyaz çiçekli, masum görünümlü bu bitkinin en büyük tehlikesi, temas halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmesidir. Yara ağrısı 2 gün sürebilir.

Dev Tavşancıl Otuna Dikkat

Nemli toprağı tercih eden tavşan otu, başta Karadeniz olmak üzere Türkiye'nin birçok bölgesinde bulunmaktadır. Bu şiddetli reaksiyonlara, bitkilerin yapraklarında, köklerinde, saplarında, çiçeklerinde ve tohumlarında bulunan "furanokumarinler" maddesinin türevleri neden olur. Beyaz görünümü ile masumca görünen ota kesinlikle temas edilmemelidir. Eğer temas ederseniz kesinlikle güneş ışığına maruz kalmayın. Yoksa cildinizde ciddi yanıklar oluşabilmektedir. Ota temas etmeniz durumunda etkilenen bölgeyi hemen bol suyla yıkayın ve güneş ışığına maruz bırakmadan vücudunuzdan uzaklaştırın. Yanma hissi veya şişlik hissederseniz tıbbi profesyonel yardım için derhal sağlık merkezinizle iletişime geçin. Hastanın semptomlarının şiddetine göre kortizon içeren kremler veya alerjik reaksiyonları baskılayan ilaçlarla semptomlar kontrol altına alınabilir.