Araç muayenelerinde yeni sisteme dikkat! Artık bunlara bakılmayacak, kendinizi hazırlayın

Araba sahibi olan kişilerin araçlarını düzenli aralıklarla muayene ettirmeleri, araç sahiplerinin ise muayene sırasında araçlarının lastiklerini mutlaka kontrol ettirmeleri gerektiği bilinmektedir.

Araç muayenelerinde yeni sisteme dikkat! Artık bunlara bakılmayacak, kendinizi hazırlayın

Türkiye'de binlerce araç sahibini etkileyen çok önemli gelişmeler yaşanıyor ve halkın belirli zamanlarda araç muayenesi yaptıracağı biliniyor ancak yeni değişikliklerin yapılacağı da gelen bilgiler arasında yer alıyor. Buradaki anlaşmayı merak ettiğim için araba lastikleri hakkında bilgi verildi. Söz konusu açıklamada lastiklerin muayene sırasında kontrol edilmediği belirtiliyor.

Araç muayenesi sırasında ne yaz lastiklerinin ne de kış lastiklerinin kontrol edilmediği anlaşıldı. Ayrıca TÜVTÜRK duyurusunda test sırasında dikkat edilecek hususlar da belirtilmiştir. Bu nedenle lastik diş derinliğini düzenli muayenelerde 1,6 mm ve üzeri, alt sınırı 2 mm olarak ayarlamaya ve araç muayenelerinde lastik diş derinliğini dijital kumpaslarla ölçmeye karar verildi.

Ayrıca kuruluşun açıklamasına göre drenaj kapasitesi %70 azaltılmış, tehlikeli sınır olarak kabul edilen diş derinliği 3 mm olan lastiklerin fren mesafesi %30 artırılmıştır. Yeni lastiklerden 6 ila 7 kat daha az. Başka bir şey bulunursa aracın muayene edilmesinin kusurlu sonuçlanacağı vurgulanır.

Araç muayenelerinde yeni sisteme dikkat

MUAYANEDE DİKKAT EDİLENLER

TÜVTÜRK tarafından dikkate alınan faktörler şunlardır:

Sürüş sırasında bir lastik patlarsa, araç neredeyse kontrol edilemez hale gelir ve bir kaza meydana gelir. Araç muayeneleri sırasında, lastiklerin yüzeyinde çizikler ve lastiklerin içine giren yabancı maddeler açısından lastikler gözle ve manuel olarak incelenir. Bu nedenle inceleme sırasında, görünmeyen lastikte (özellikle lastiğin aracın içine bakan ve araç kullanıcısı tarafından görülemeyen yüzeyinde) hasar tespit edilecektir. Başka bir şey bulunmazsa, aracın muayenesi kusuru ortaya çıkaracaktır.

Araçlarda aynı dingil üzerinde aynı ebata sahip lastik bulunmalıdır. Muayene sırasında aksi durum bulunursa "Aynı aksta farklı ebat lastikler" arızası görüntülenir. Lastik üreticileri, aynı dingil üzerinde aynı ebata sahip fakat farklı desenlerde (farklı firmalar tarafından üretilmiş) toz lastiklerinin kullanılmasının lastik kullanım verimini olumsuz etkileyeceğini söylüyor.

"KUSURLU ŞEKLİNDE SONUÇLANIR"

Asimetrik lastikler için rotasyon kullanılır. Bu lastikler dişli lastiklerdir ve araca gösterilen yönde takılmalıdır.

Lastiğin dönüş yönü genellikle ok şeklinde bir işaretle gösterilir. Lastiklerin araca iki montaj yönü vardır: iç ve dış. Dış işaret aracın dışında ve iç işaret aracın içinde olmalıdır. Başka bir şey bulunmazsa, aracın muayenesi kusuru ortaya çıkaracaktır.

Yük indeksi, bir lastiğin hız sembolüyle gösterilen maksimum hızda dayanabileceği maksimum yükü göstermektedir. Hız sembolü ayrıca, lastiğin yük endeksi tarafından belirtilen maksimum yükle ulaşabileceği hızı da gösterir.