Tırnaklarınız böyle görünüyorsa geçmiş olsun! Hemen hastaneye koşun

Tırnak yüzeyinde yatay ya da dikey çizgilerin oluşması birçok insanın günlük hayatında sıklıkla karşılaşmış olduğu durumlardan biridir. Tırnaklarda oluşan lekeler fark edilmeyebileceği gibi birçok hastalığın da habercisi olabilir. Peki tırnaklarınızın yüzeyinde dikey ve yatay çizgiler oluşmasına ne sebep olur? Tırnak yüzeyinde dikey ve yatay çizgilerin oluşmasına ne sebep olur? İşte tüm bu soruların yanıtları..

Tırnaklarınız böyle görünüyorsa geçmiş olsun! Hemen hastaneye koşun

Tırnaklarınızdaki çizgiler bir sağlık sorununa işaret edebilir. Dalgalı tırnaklar yetersiz beslenme veya yaşlanmadan kaynaklanabileceği gibi böbrek veya tiroid hastalığı gibi daha ciddi bir tıbbi durumun işareti de olabilir. Kesin nedeni belirlemek ve gerekli tedaviye başlamak için bir doktora danışmak gerekir.

"Tırnak yüzeyindeki dikey ve yatay çizgilerin nedenleri"

Tırnaklar parmaklarda yaşayan deri hücrelerinin birleşmesiyle oluşur. Bu nedenle egzama ile beraber cilt kuruluğu gibi cilt problemleri tırnak kırışıklıklarına neden olabilir. Ayrıca, vücutta kalsiyum, protein, çinko, A vitamini gibi bazı vitamin ve mineral eksiklikleri de tırnak yüzeyinde dalgalanmalara neden olabilir. Aynı zamanda yaş, tırnak çizgilerinin ve dalgalanmaların ana nedenlerinden biridir. Yaşlandıkça tırnaklarınızın kırışması tamamen doğal ve normal süreçtir.

Tırnakların yüzeyindeki değişikliklere ne sebep olur?

Tırnak yüzeyindeki dikey ve yatay çizgilerin nedenler

Tırnak yüzeyinin şeklindeki değişikliklerin çeşitli olası nedenleri vardır. Bu nedenlerin bazıları ciddi hastalıklar iken bazıları ise basit sorunlardır. Kesin nedeni öğrenmek için bir dermatoloğa başvurmanız gerekir. Ancak dalgalı tırnak yüzeylerinin nedenleri şunlardır:

Tırnakların mantar enfeksiyonu (onikomikoz)

Tırnak sedef hastalığı

Anemi

Egzama hastalığı ve kuru cilt

Tırnak tabanında iltihaplanma

Vitaminler, özellikle A vitamini, D vitamini, B12 vitamini, biyotin, kalsiyum ve çinko eksiklikleri

Diyabet

Tiroid hastalığı

Böbrek hastalığı

Yeterli beslenme almamak

Yaşlılık

Tırnaklarda dikey çizgilere ne sebep olur?

Tırnaklardaki dikey kırışıklıkların ana nedenleri yaşlanma ve protein eksikliği olarak söylenir. Protein, tırnak ile saç hücrelerinin oluşumunda önemli bir rol oynar, dolayısıyla eksikliği dikey kırışıklıklar gibi deformasyonlara neden olabilir. Tırnaklardaki dikey çizgilerin diğer nedenleri arasında yetersiz beslenmeye bağlı vitamin ve mineral eksiklikleri, çok fazla aseton ve nadir durumlarda tırnak yatağı tümörleri yer alır.

Dikey çizgilerden farklı olarak yatay çizgilerde genellikle girintiler ve çıkıntılar bulunur. Yetersiz beslenme, ciddi derecedeki enfeksiyonlar, diyabet, besinlerin emilimini etkileyen sindirim bozukluğu, böbrek hastalığı, tiroid hastalığı ve kalp sorunları tırnaklarınızda yatay çizgilere neden olabilir. Ayrıca kemoterapi gören veya kabakulak veya frengi hastalarının el ve ayak tırnaklarının üzerinde yatay çizgiler oluşabilir.

Tırnak yüzeyindeki dikey ve yatay çizgilerin nedenler

Tırnakkarda anormal rengi ve şekline ne sebep olur?

Fiziksel sağlık sorunları tırnaklarda ani değişiklikler şeklinde kendini gösterebilir. İşte el ve ayak tırnaklarıyla ilgili bazı yaygın sorunlar ve bunların nedenleri:

Soluk tırnaklar: anemi, kalp yetmezliği, karaciğer hastalığı, yetersiz beslenme.

Süt beyaz tırnaklar: Hepatit ve karaciğer sorunları.

Tırnakların sararması: Mantar enfeksiyonu (nadiren diyabet, tiroid, akciğer, sedef hastalığı)

Hasarlı ya da morarmış tırnaklar: Bu, vücudun yeterince oksijen almadığının bir işaretidir.

Küçük ve sık görülen noktasal çöküntüler: sedef hastalığı ya da inflamatuar artrit.

Tırnakların çatlaması veya kırılması: Tiroid hastalığı (çatlaklar sarımsı renkteyse mantardan kaynaklanıyor olabilir)

Kütikül kabarcıkları ve kızarıklık: Kütikül enfeksiyonu

Tırnak yeme: Psikolojik sorun veya kaygı bozukluğu

Sonuç: Tırnak kırışıklıkları sıklıkla yaşlanma ve vitamin eksikliklerinden kaynaklanmaktadır. Tırnaklarınızdaki çizgiler, dalgalar ve renk değişiklikleri genellikle endişelenecek bir risk oluşturmaz ancak bazı durumlarda ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir. Tırnaklarınızda ani değişiklikler fark ederseniz en kısa sürede doktora başvurmalısınız.

Tırnak kusurları altta yatan hastalığın tedavisi ile tedavi edilir. Yukarıdakiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Herkeste aynı nedensel ilişkiler görülmez. Örneğin, tırnakları beyaz olan herkeste hepatit olmadığı gibi tırnak rengi bozulan herkeste de anemi görülmeyebilir. Tırnak sorunlarınızı ve diğer tüm sağlık sorunlarınızı en iyi ve tek doktor çözebilir.