Sık sık tüketiliyor! Tam 10 yaş yaşlandırdığı ortaya çıktı: Sofranızdan hemen kaldırın

Kahvaltı ve akşam yemeği sofranızın vazgeçilmezi olan bazı yiyecekler ciddi sağlık riskleri oluşturabilir. Her gün milyonlarca insanın severek tükettiği bu besinler yorgunluk, halsizlik ve uyuşukluk hissine neden olabiliyor. Ayrıca sindirim sağlığınızı da etkileyebilir. Uzman isimlere göre bu besinlerin acilen diyetten çıkarılması gerekiyor. Bunun nedeni vücudunuzun yaşlanma sürecini hızlandırabilmesidir. Bu besinin zararlı olduğunu bilmeden tüketildiğini duyunca şaşırabilirsiniz.

Sık sık tüketiliyor! Tam 10 yaş yaşlandırdığı ortaya çıktı: Sofranızdan hemen kaldırın

Son yıllarda beslenme uzmanları tarafından ekmeğin zararlı etkilerinden bahsedilmektedir. Aslında kilo vermek veya sağlıklı beslenmeye geçmek isteyen kişiler karbonhidrat içermeyen besinler yemeyi hedefler. Rafine un içeren ürünleri tüketmekten kaçınırsanız vücudunuz daha enerjik, fit ve sağlıklı olacaktır. World Of İstatistik'in araştırmasına göre Türkiye, dünyada açık ara birinci sırada yer alıyor. Kişi başı yılda 199,6 kg ekmek yiyoruz. Peki; Ekmeğin vücuda etkisi nedir? İşte bu sorunun yanıtı..

Her zaman soframızda bulunan ekmeğin sağlığımıza iyi gelip gelmediğini belirlemek için araştırmalar sürüyor. Bazı sağlık uzmanları ekmek yemeyi tavsiye etmese de bazıları günlük karbonhidrat ihtiyacınızı karşılayabileceğini söylüyor. Ancak Türk vatandaşlarını dünya ülkeleri arasında üst sıralara taşıyan ekmek tüketimi konusunda tartışmalar sürüyor.

BEYAZ EKMEK İLE TAM BUĞDAY EKMEĞİ

Tam buğday, çavdar ya da tam tahıllardan yapılan ekmek kesinlikle sağlıklıdır. Fakat, beyaz ekmekle pek iyi sonuçlar alamazsınız. 20. yüzyılda un ve mayanın yerini enerji yoğun hammaddeler ve katkı maddeleri aldı. Bu durumda yediğiniz ekmek sağlıksız hale gelir.

BEYAZ EKMEK İLE TAM BUĞDAY EKMEĞİ

FAZLA GLUTEN AKNEYİ TETİKLER

Cildinizdeki sivilce ve sivilcelerin nedeni yediğiniz ekmek olabilir. Cilt sivilceleri genellikle ekmekte bulunan glutenden kaynaklanır. Gluten vücuttan atılamadığı için bağırsaklara da zarar verebilir.

SİNDİRİM SİSTEMİ SORUNLARI

Yukarıda belirtildiği gibi gluten çeşitli sindirim sorunlarına sebebiyet verebilir. Tam tahıllı ekmek; Çok önemli bir unsur olan lif içermesine rağmen unlu ürünlerde lif bulunmamaktadır. Günde beş ila altı dilim tam buğday ekmeği yemek, günlük ihtiyaçlarınızı karşılamaya yetecek derecede lif sağlar. Meyve ile sebze de tüketerek bu standarda ulaşmak istiyorsanız 14 elma, 21 havuç, 25 domates ya da yaklaşık olarak 5 salatalık tüketmelisiniz.

KİLO ALIMI İLE OBEZİTE

Ekmeği bırakanların %70'inden fazlasının 2 hafta içinde kilo verdiği söyleniyor. Orta boy bir somun ekmek 0,6 kadar lif içerir ve diğer bileşenlerle birlikte vücutta vücut yağına dönüştürülür. Ekmekteki glisemik indeks oranı çikolatadan yüksektir.

Hamur işlerindeki nişasta sindirim sisteminiz tarafından parçalanır ve kan dolaşımınıza giren glikoza dönüştürülür. Bu da kısa süre içerisinde aç kalacağınız anlamına gelir. Böyle bir durumda ise daha sık yemek yeme ihtiyacı hissedeceksiniz ve kilo almanız kaçınılmaz olacaktır.

ABD'li Nörolog ve aynı zamanda beslenme uzmanı Dr. David Perlmutter, yüksek karbonhidratlı diyetlerin nörolojik hastalıklara neden olabileceğini söylüyor. Burada ekmek yediğinizde vücudunuza verdiği zararları aktarıyoruz..

BEYAZ EKMEK İLE TAM BUĞDAY EKMEĞİ

Vücudun yaşlanmasını hızlandırmak: Beyaz makarna, ekmek ve pirinç gibi düşük kaliteli karbonhidratlar yaşlanmaya katkıda bulunur. Hamur işleri ayrıca düşük kaliteli karbonhidratlar içerir. Sadece sağlığınız için kötü olmakla kalmaz, aynı zamanda onu yemek sizi acıktırabilir ve yaşlanmanıza neden olabilir.

İşlenmiş ekmekler, özellikle beyaz ekmekler, büyük miktarda rafine karbonhidrat içermektedir. Bu, kan şekeri seviyelerinin yükselmesine veya düşmesine neden olabilir ve bu da zamanla insülin direncine yol açabilir.

Şişkinlik ve yorgunluk yapar: Ekmekteki gluten, çölyak hastalığı ya da gluten intoleransı olan kişilerde sindirim sorunlarına neden olabilir. Gluten intoleransı olan kişiler için gluten içeren ekmek yemek hazımsızlığa, şişkinliğe ve yorgunluğa sebep olabilir.

Düşük besin değeri: İşlenmiş beyaz ekmekte lif ve bazı besin maddeleri eksik olabilir. Lif ile birlikte diğer besin maddelerinin eksikliği sindirim sorunlarına ve aynı zamanda da genel sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Daha çok acıkma hissi: Rafine ekmek kan şekeri seviyelerinde ani bir yükselişe neden olabilir, bu da enerjide keskin bir düşüşe ve açlığın artmasına neden olabilir. Bu özellikle diyabet riski taşıyan kişiler için sorun yaratabilir.

Mineral ve vitamin kaybı: İşlenmiş ekmekler vitamin ve minerallerinin bir kısmını kaybetmiş olabilir, dolayısıyla ek besin maddeleri almanız gerekebilir. Tam tahıllı ekmek bu açıdan daha besleyici olabilir.