İstanbul Valiliği'nden Şaşırtıcı Fırtına Raporu: 4 Bin 566 Olay Anında Engelendi!

İstanbul Valiliği, etkili olan yoğun yağışların ardından bir bildiri yayınladı. Açıklamada, fırtınanın 1 kişinin hayatını kaybetmesine ve 4 kişinin yaralanmasına sebep olduğu, toplamda ise 4.566 olaya müdahale edildiği belirtildi.

İstanbul Valiliği'nden Şaşırtıcı Fırtına Raporu: 4 Bin 566 Olay Anında Engelendi!

Fırtına ve Şiddetli Yağışların Etkisi

Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada, İstanbul'da 28 Kasım Salı günü başlayan fırtınanın 29 Kasım Çarşamba gününe bağlayan gece etkisini kaybederek yerini şiddetli yağışa bıraktığı belirtildi. Sağanak yağış sırasında İstanbul'a ortalama olarak metrekare başına 40 ile 122 kilogram aralığında yağış düştüğü ifade edildi. En fazla yağışın Sarıyer'e 121,4 kilogram, Beykoz'a 108 kilogram, Şişli'ye 104,2 kilogram ve Beylikdüzü'ne ise 99 kilogram olarak kaydedildiği bildirildi.

Olaylara Müdahale Edilen Sayılar

Açıklamada, fırtına ve yağışın neden olduğu durumlar şu şekilde sıralandı: 469 su baskını, 40 çatı uçması, 56 ağaç devrilmesi, 11 toprak kayması, 89 tehlike arz eden parça düşmesi, 2 araç kurtarma ve 2 direk devrilmesi. İlgili birimler tarafından toplamda 4.566 olaya müdahale edildiği belirtildi. AFAD'a 112 Çağrı Merkezi'ne 28 Kasım 2023 günü saat 20.00 ile 30 Kasım 2023 bugünü saat 12.00 arasında 4.686 ihbar yapıldığı ve tüm ihbarlara ekiplerin müdahale ettiği vurgulandı. (Çağrı sayıları ile vaka sayıları arasındaki farklılık, mükerrer ihbar olaylarından kaynaklanmaktadır.)

Yaşanan Olaylar ve Etkileri

Açıklamanın devamında ise şu olaylar aktarıldı:

  • Bakırköy ilçesi Ataköy sahilinde bulunan "Kadriye Ana" isimli yakıt yüklü Türk gemisinin kıyıya yakın bir bölgede karaya oturduğu ve Sahil Güvenlik ekipleri tarafından tahliye edildiği belirtildi.
  • Kağıthane ilçesi Emniyet Evleri Mahallesi Büyükdere Caddesi'nde direğin devrilmesi sonucu yaralanan bir vatandaşın hastanede hayatını kaybettiği ifade edildi.
  • Eyüpsultan ilçesi Esentepe Mahallesi Gaziosmanpaşa Caddesi üzerinde meydana gelen toprak kayması sonucunda 3 gecekonduyun tedbir amaçlı boşaltıldığı ve evlerde yaşayan vatandaşların otellere ve misafirhanelere yerleştirildiği belirtildi.
  • Eyüpsultan ilçesi Silahtar Ağa Mahallesi Berfin Sokak'ta meydana gelen toprak kayması sonucunda 4 gecekondu ve 2 katlı 2 binanın tehlike arz ettiği ve tedbir amaçlı İtfaiye ekiplerince boşaltıldığı ifade edildi.
  • Büyükçekmece ilçesi 19 Mayıs Mahallesi'nde bir vatandaşın tarlasının zarar gördüğü, Çatalca'da 3 seranın zarar gördüğü, Avcılar'daki balıkçı barınağında 2 özel teknenin battığı ve 1 teknenin yan yattığı belirtildi.
  • Fatih ilçesi Binbirdirek Mahallesi Peykhane Sokak'ta bulunan bila sayılı 3 katlı boş metruk binanın kısmen çöktüğü ihbarı üzerine kontrol amaçlı itfaiye ekiplerinin yönlendirildiği ve yapılan kontrollerde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı, bu nedenle olay yerinin ilçe belediyesi zabıta ekiplerine teslim edildiği ifade edildi.