Kredi kartı borcu olanlara para iadesi! Yargıtay'dan yüreklere su serpen karar!

Yargıtay, kredi borcunu erken ödeyenleri yakından ilgilendiren bir karar aldı. Bu kararın ardından bankalar artık erken kapanışlardan ücret alamayacak.

Kredi kartı borcu olanlara para iadesi! Yargıtay'dan yüreklere su serpen karar!

Son yıllarda pek çok kişi maddi sıkıntılar nedeniyle kredilerini geri ödemekte zorluk yaşıyor. Enflasyon ve artan faiz oranları, borçlunun mali durumu üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Yargıtay, kredi borcunu erken ödeyen müşteriler hakkında emsal teşkil edecek bir karar yayınladı.

Dava ve Verilen Karar

Sakaryalı davacı, erken kapatılan 3 ayrı krediye ilişkin bankadan alınan bilgilerin iadesini ve erken sonlandırma ücretinin ödenmesini talep etti. Daha sonrasında Yargıtay 11. Hukuk Mahkemesi, kredi süresi içinde alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme yoluyla tahsil edilemeyeceğine hükmetti.

Kredi kartı borcu olanlara para iadesi

Merkez Bankası Düzenlemesi

Merkez Bankası'nın 10 Şubat 2020 tarihli tebliği, bankaların istihbarat ücreti uygulamasını kaldırdı. Yargıtay, bu hükme dayanarak, istihbarat ücretlerinin erken ödenmesinin tahsil edilemeyeceğine ve bu ücretlerin BSMV'sinin de iade edilmesi gerektiğine karar verdi.

Yargıtay, istihbarat ücreti olarak kesilen BSMV'nin de iade edilmesine, aksi takdirde kararın bozulmasına hükmetti. Bunun sonucunda bankalar artık kredi borcunu erken ödeyenlerden bu tür ücretlerin tahsilini yapamayacaklar.