Reçel ve balı şekerlenmeden saklamanın pratik yolu! Yıllarca boşuna çöpe atmışız

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi ve karşı konulmaz lezzetteki bal ve reçel, zamanla şekerlenmeye başlıyor. Şekerlenince yemesi eskisi kadar zevkli olmuyor. Bu sinir bozucu durumu önleyebileceğinizi biliyor muydunuz? İşte şekerlenmeyi önlemek için bazı ipuçları.

Reçel ve balı şekerlenmeden saklamanın pratik yolu! Yıllarca boşuna çöpe atmışız

Farklı meyve ve sebzelerden yapılan reçeller ve antioksidan kaynağı olan bal, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez besinleridir. Lezzetli tariflere eşlik eden reçel ve bal, kavanozu açtıktan kısa bir süre sonra şekere dönüşüyor. Şekerlenmiş reçeller ve bal mumsu ve sert hale gelir, bu da onların yenmesini zorlaştırır. Peki balınızın veya reçelinizin çok tatlı olmasını nasıl önleyebilirsiniz?

Reçel ve balın şekerlenmesi nasıl önlenir?

Reçel ve balı şekerlenmeden saklamanın pratik yolu

Balın tazeliğini ve sıvı kıvamını korumak için nemli ortamlarda veya balın hava almasına izin veren koşullarda saklamaktan kaçının.

1. Oda sıcaklığında saklayın

Balın saklanması için en uygun ortam sıcaklığı 18-24 derece olmalıdır. Bal soğuk ortamda saklanırsa donar ve şeker içeriği artar. Bu nedenle balı buzdolabında saklamak yerine, doğrudan güneş ışığı almayan, serin bir yerde saklamaya çalışın.

2. Nemden uzak bir yerde saklayın

Balın şekerlenmesini önlemek için mümkün olduğunca neme ve havaya maruz kalmaktan kaçınmak gerekir. Bu nedenle bal kavanozlarını daima sıkıca kapalı tutun ve balı nemli ortamlarda saklamaktan kaçının.

Reçelde ise yapma talimatlarını doğru şekilde uygulamazsanız, reçeliniz zamanla tatlılaşabilir. Reçelinizin çok tatlı olmasını önlemek için şu adımları izleyin:

1. Reçelin nem içeriğini hassas bir şekilde ayarlamak gerekir.

Reçel ve balı şekerlenmeden saklamanın pratik yolu

Reçel yaparken meyveden çok su kullanırsanız şeker miktarı kısa sürede artabilir. Reçel yapmak için yeterli miktarda su eklenmesi şeker oluşma ihtimalini azaltır ve meyvenin lezzetini kaybetmesini engeller.

2. Şeker içeriğine dikkat edin

Belki şekerli reçeli seviyorsun. Ancak reçel yaptığınız sırada çok fazla şeker eklerseniz viskoz hale gelir. İstenirse limon tozu ilave edilerek reçelin raf ömrü uzatılabilir.

3. Reçel kavanozunu sıcakken kapatmayın.

Kavanozda olan çoğu ürün, kapak kapalıyken bile ısıyı korur. Bu, kavanozun içine hava girmesini ve reçelin tatlı olmasını önlemek içindir. Pişen reçel oda sıcaklığına geldiğinde kavanozlara koyup kapaklarını kapatın.

Şekerlenmiş bal veya reçeli nasıl çözersiniz?

Balınız veya reçeliniz şeker içeriyorsa endişelenmenize gerek yok. Şeker kavanozunu yarıya kadar sıcak suyla dolu olan bir kaseye koymak şekerin yavaş yavaş erimesini sağlar. Kontrollü su banyosunda ısıtılan bal veya reçeldeki kristaller kaybolabilir ve ürün orijinal haline dönebilir. Şekerlenmiş balın doğrudan ısıya maruz bırakılmaması önemlidir. Bunun nedeni ısının şekeri eritmesi ama balın besin değerlerini kaybetmesine neden olabilmesidir.