İstanbul'da yaşayanlara kötü haber! İstila başladı: Kapıyı pencereyi açmayın

İstanbul'da şikayetler artıyor, özellikle evde bebekleri olan aileler dışarı çıkamıyor. Vatandaşlar durumdan şikayetçi. İşte detaylar...

İstanbul'da yaşayanlara kötü haber! İstila başladı: Kapıyı pencereyi açmayın

Son zamanlarda İstanbul'un birçok ilçesinde sivrisinek şikayetlerinde artış yaşanıyor. Avcılar ilçesi, özellikle Yeşilkent Mahallesi'nde sivrisinek yoğunluğu cep telefonu kamerasıyla kaydedilerek sosyal medya üzerinden paylaşılıyor ve yetkililerden yardım isteniyor. Mahalle sakinleri, sivrisinekler yüzünden evlerinde bebekleri olduğu halde çocuklarını dışarı çıkaramadıklarını dile getiriyor.

İSTANBUL'DA SİVRİSİNEK İSTİLASI 

2

Bir mahalle sakini olan Meliha Elmastaş, "Mahallemizde sivrisinek sayısı oldukça fazla, çocuklarımızı ısırıyorlar. Sinek ısırığından dolayı kabarıklıklar oluşuyor ve içlerinden su çıkıyor. İlaçlar alıyoruz ancak hiçbir fayda sağlamıyor. Evde bebeklerimiz olduğu için çocuklarımızı dışarı çıkaramıyoruz. Camları açsak dahi içeri hava girsin diye düşünsek yine aynı durumla karşılaşıyoruz, sürekli ısırılıyorlar" diyor.

Sivrisineklerin artmasının sebebi olarak mahalledeki dere ve zamanında toplanmayan çöplerin olduğunu ileri süren Şehnaz Kılıç ise, "Mahallemizdeki dere ve çöplerin zamanında toplanmaması nedeniyle sivrisineklerin çoğaldığını düşünüyoruz. Daha sık ilaçlama yapılmasını istiyoruz. Geçen sene biraz olsun ilaçlama yapılıyordu, ancak bu sene sadece bir kez gördüm. Çocuklarımıza yazık oluyor, havaların ısınmasıyla birlikte dışarı çıkmak zorunda kalıyoruz ancak sinekler yüzünden dışarı çıkamıyoruz" şeklinde konuşuyor.

Bu konuda Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Zekayi Kutlubay da açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Kutlubay, sivrisinek ısırığı sonrası hastaneye başvuruların genellikle Ağustos ve Eylül aylarında arttığını belirtiyor. Ancak bu yıl şikayetlerin daha erken başladığını ifade ediyor. Sivrisinek ısırığı sonrasında genellikle kızarıklık, kaşıntı, yara ve iltihaplanma gibi tepkimelerin ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Bazı kişilerde ise sivrisineğin ısırdığı yerlerde yaygın kızarıklık, kaşıntı ve döküntüler oluşabildiğini, hatta nadiren anafilaktoid reaksiyonlar gibi ciddi tepkimelerin de görülebileceğini söylüyor. Bu nedenle dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanı Dr. Önder Yüksel Eryiğit ise konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak şu bilgileri paylaşıyor: İBB Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğü Vektörlerle Mücadele Birimi, sivrisinek, karasinek, kene, pire, kemirgen ve hamamböceği ile mücadelede 182 ekip ve 611 personel ile hizmet veriyor. 2023 yılının ilk 5 ayında 107 bin 603 adreste periyodik olarak 209 bin 291 üreme kaynağının ilaçlandığı belirtiliyor. Taleplerin 8 iş günü içerisinde çözüme kavuşturulması hedeflense de vektörlerle mücadele biriminin daha hızlı bir şekilde çalıştığı ifade ediliyor. Ayrıca, Avrupa ve Anadolu yakalarında bulunan dere, göl ve sazlık alanlarda sivrisinekle mücadele çalışmalarının amfibik araçlar ve drone kullanılarak devam ettiği belirtiliyor.

Sivrisinek şikayetlerinin artmasıyla birlikte yetkililerin bu konuda daha etkin bir mücadele yürütmesi ve önlemler alması bekleniyor. Mahalle sakinleri ise çocuklarının ve kendilerinin güvenliğini sağlamak için ilaçlama araçlarının daha sık gelmesini talep ediyor.