Bembeyaz ve pürüzsüz bir cilt hayal değil! Ciltte lekeden eser bırakmıyor

Genç ve sağlıklı olmak birçok insanın ortak hayalidir. Bu hedefe ulaşabilmek adına sağlıklı beslenme alışkanlıkları çok fazla önem taşımaktadır. Beslenme cildinizin görünümünü doğrudan etkileyebilir ve daha genç görünmenizi sağlar. İşte uzmanlardan kırışıklıkları ve lekeleri gidermenin doğal yöntemleri..

Bembeyaz ve pürüzsüz bir cilt hayal değil! Ciltte lekeden eser bırakmıyor

Beslenme Uzmanı Edanur Usta, sağlıklı bir cilde sadece dış bakımla değil, aynı zamanda iç faktörlere dikkat edilerek ulaşılabileceğini vurgulayarak, bu süreçte en önemli adımın besinlerin sağlık gücü olduğunu söylüyor. Uzman isim, cildimizin vücuttaki en büyük organ olmasının dışında bizi ultraviyole ışınları, kimyasallar ve bakteriyel enfeksiyonlar gibi olumsuz dış etkenlerin etkilerinden koruyan ilk savunma hattı olduğunu vurguluyor.

 Edanur Usta, “İyi beslenme cildin genel sağlığını koruyor” derken yetersiz beslenmenin cildin yapısal bütünlüğünü ve biyolojik fonksiyonunu olumsuz yönde etkileyebileceğini ifade ediyor ve bu olumsuz etkinin de anormal cilt bariyeri oluşumuna neden olabileceğini söylüyor.

AKNE, DERMATİT VE PORORİ GİBİ HASTALIKLAR BESLENMEDEN ETKİLENİR

Bembeyaz ve pürüzsüz bir cilt hayal değil!

Diyetisyen Edanur Usta, her biyolojik süreç için dengeli bir cildin gerekli olduğunu vurguluyor. Usta, "Akne, dermatit ve sedef hastalığı gibi yaygın görülen farklı cilt hastalıklarının ortaya çıkışı ve klinik seyri derinin biyolojisi ile ilişkilidir. Çalışmalar, bu koşulların beslenme düzenlerinden ve aynı zamanda diyet müdahalelerinden önemli ölçüde etkilendiğini ve temel besin maddelerinin, cildin görünümünün yanı sıra yapısal ve işlevsel bütünlük üzerinde de yararlı etkileri olduğunu vesağlığı iyileştirdiği gösterilmiştir" diye konuştu.

YAŞLANMA SÜRECİNE ÖNEMLİ ETKİSİ VARDIR!

Beslenme Uzmanı Edanur Usta, dengeli beslenmenin cilt yaşlanması üzerindeki etkisinin kanıtlandığına dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Gıdalarda bulunan yaşlanma karşıtı fonksiyonel bileşenlerin arasında cilt bileşenlerinin sentezine ve metabolizmasına katılan, aynı zamanda cilt bileşenlerinin bozulmasını önlemeye destek veren ve yapı bütünlüğünü koruyan bazı n maddeler yer alıyor. Vitaminler, mineraller, yağ asitleri, eser elementler ve antiinflamatuar bileşenler sayesinde sağlıklı cildi destekleyen gıdalar vardır.

Bembeyaz ve pürüzsüz bir cilt hayal değil!

GÜNDE 5 İLA 7 PORSİYON TÜKETİN

DYT, Edanur Usta, ebze ve meyvelerin bol miktarda polifenol içermesi nedeniyle cilt dokularının korunmasına yardımcı olduğuna dikkat çekiyor. Usta, “Günde 5-7 porsiyon renkli sebze ve meyve (2-3 porsiyon kadar meyve, 3-4 porsiyon kadar sebze) tüketmek sağlıklı bir cilde doğru atabileceğiniz önemli bir adımdır” diyor.

Çilek, C vitamini ve antosiyaninlerin yanı sıra fenolik asitler ile flavonoidler gibi cilt sağlığına destek veren elementler açısından zengindir. C vitamini cildin bütünlüğünü ve aynı zamanda ariyerini koruyarak cildin yaşlanmasını yavaşlatır, kollajen sentezinde aktif rol oynar ve cildin elastikiyetini sağlar. Çileğin yanı sıra kapya biberi, kivi, maydanoz, semizotu gibi besinler de bol miktarda C vitamini içerdiğinden diyete dahil edilmelidir.