EYT'yi kılpayı kaçıranlar üzülmesin! Kademeli emeklilikte bu şartla emeklilik biletini alabilirsiniz

EYT düzenlemesinin gelmesi ile emekli olmayı dört gözle bekleyen vatandaşın yüzü güldü. Fakat EYT şartına uymayan vatandaş içinde bir çözüm önerisi gelecek mi diye akıllarda soru işaretleri kaldı. İşte haberin detayları…

EYT'yi kılpayı kaçıranlar üzülmesin! Kademeli emeklilikte bu şartla emeklilik biletini alabilirsiniz

EYT düzenlemsinden sonra emekli olmak için gün sayan ve bir an önce emekli olmak isteyenlere müjde. EYT kapsamına girmeyen ve programdan yararlanamayanlar için bir plan daha açıklandı. Detaylar haberimizde…

banka

EYT'Yİ KAÇIRANLARA MÜJDE! KADEMELİ EMEKLİLİK GELİYOR; İŞTE ŞARTLARI

EYT'nin yasallaşmasının ardından 2000 yılından sonra dikkatler kademeli emekliliğe çevrildi. Aşamalı emeklilik mümkün mü? Detaylar haberimizde...

20 Eylül 2023 itibarıyla, 2000 yılından sonra kademeli emeklilik konusunda kesin bir karar alınmamıştır. Ancak bazı siyasi partiler ve STK'lar, 2000 yılından sonra sigortalı olanları da kapsayacak şekilde kademeli emeklilik çağrısında bulunmaktadır.

Bu çağrılar üzerine AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, 20 Eylül 2023'te aşağıdaki sigorta katılımcılarını kapsayacak şekilde aşamalı emeklilik planının hayata geçirilebileceğini söyledi. Akbaşoğlu, bu düzenlemenin kapsam ve detaylarına ilişkin çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Kademeli emeklilik düzenlemelerinin 2000 yılından sonra uygulanması halinde, 2000-2008 yılları arasında sigortalı olanlar da bu düzenlemeden yararlanabilecek. Bu düzenlemeyle bu kişilerin emeklilik yaşı ve prim gün sayısı giderek azalacak.

Aşamalı emeklilik düzenlemelerinin 2000 yılından sonra yürürlüğe girmesi durumunda yaklaşık 5 milyon kişinin bu düzenlemeden yararlanacağı tahmin edilmektedir. Bu düzenlemenin geçmesi halinde uzun yıllardır emekli olmayı bekleyenlerin emeklilik hayali gerçek olacak.

Ancak 2000 yılından sonra aşamalı emeklilik düzenlemelerinin hayata geçirilmesi halinde bu düzenlemelerin devlete mali yük oluşturacağı da değerlendirilmektedir. Bu nedenle bu düzenlemenin mali boyutu dikkate alınarak uygulanması gerekmektedir.

KADEMELİ EMEKLİLİK NEDİR?

Kademeli emeklilik, sigorta kapsamındaki çalışanların emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayısına bağlı olarak belirli bir süre için emeklilik maaşı almalarına olanak tanıyan bir sistemdir.

 Kademeli emeklilik sistemleri, emeklilik yaşını ve prim ödeme gün sayısını kademeli olarak artırmayı amaçlamaktadır. Bu nedenle emekli maaşlarının daha dengeli dağıtılması ve sigortalıların daha uzun süre çalışmasının teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Türkiye'de 2023 yılından itibaren kademeli emeklilik sistemi devreye giriyor. Bu sisteme göre 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan kişiler, emeklilik yaşı ve günlük katkı payı tutarına bağlı olarak belirli bir süre için yaşlılık yardımından yararlanabilecek.

Kademeli emeklilik sisteminde emeklilik yaşı ve prim gün sayısı sigortalılık süresine göre değişmektedir. Örneğin 25 yıldır sigortalı olan bir çalışan 60 yaşında, 30 yıldır sigortalı olan bir çalışan ise 65 yaşında emekli olabiliyor.

Kademeli emeklilik sisteminde emeklilik, sigorta primlerinin süresi ve prim yatırılan gün sayısına göre belirlenmektedir. Sigorta ödeme süresi ve ödeme gün sayısı arttıkça emekli maaşı düzeyi de artıyor.

 Aşamalı emeklilik sistemi, emeklilik yaşının ve prim ödeme gün sayısının kademeli olarak artırılmasını amaçlayan bir sistemdir. Sistem, emekli maaşlarının daha dengeli ödenmesini ve sigortalı çalışanların daha uzun süre çalışmasını teşvik etmeyi amaçlıyor.

KADEMELİ EMEKLİLİK SİSTEMİNİN AVANTAJLARI ŞUNLARDIR:

Emekli aylıklarının daha dengeli olmasını sağlar.

 Sigortalı çalışanların daha uzun süre çalışmasını teşvik eder.

 İşgücü piyasasının daha verimli çalışmasını sağlar.

 KADEMELİ EMEKLİLİK SİSTEMLERİNİN DEZAVANTAJLARI ŞUNLARDIR:

Bu, sigorta kapsamındaki çalışanın daha sonraki bir tarihte emeklilik maaşı almasıyla sonuçlanabilir.

Bu durum sigorta kapsamındaki çalışanları emeklilik planlarını yeniden düzenlemeye zorlayabilir. Aşamalı emeklilik sistemi Türkiye’de yeni bir sistemdir. Bu sistemin uzun vadede nasıl bir etki yaratacağı henüz belli değil. Ancak bu sistemin emeklilik sistemini daha sürdürülebilir hale getireceğine inanılıyor.