Yazın sofraların olmazsa olmazı adeta şifa deposuymuş! Tüm dertlere deva o besin

Beslenme uzmanı Betül Merd'e göre, yaz aylarında karpuz tüketimi ödemi atmada etkili. Karpuzun yüzde 92'sinin sudan oluşmasıyla susuzluğa iyi geldiği belirtiliyor. Ayrıca içeriğindeki likopen antioksidanı ile vücutta iltihaplanmanın azalmasına yardımcı oluyor. İşte karpuzun bilinmeyen faydaları...

Yazın sofraların olmazsa olmazı adeta şifa deposuymuş! Tüm dertlere deva o besin

Beslenme konusunda uzman diyetisyen Betül Merd, yaz aylarında karpuz tüketiminin vücudun ödem atmasına yardımcı olduğunu belirtti. Sıvı ve lif içeriği bakımından karpuzun, yaz mevsiminin en popüler meyvesi olduğunu ifade eden Merd, karpuzun içeriğinin yüzde 92'sinin sudan oluştuğunu ve bu özelliğiyle özellikle sıcak günlerde susuzluğun giderilmesine çok yardımcı olduğunu vurguladı. Ayrıca karpuzun kırmızı kısmının likopen adlı güçlü bir antioksidan kaynağı olduğunu da ekledi.

KARPUZUN BİLİNMEYEN FAYDALARI

1

Merd, karpuzun içerdiği yüksek miktarda C ve A vitamini ile potasyum sayesinde kan basıncının düzenlenmesine katkı sağladığını açıkladı. Özellikle yaz aylarında, susuzluğa, sindirim sorunlarına ve ödeme karşı etkili bir çözüm sunan karpuzun sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini belirtti. Araştırmaların ayrıca karpuzun içerdiği amino asitler sayesinde vücuttaki iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı olabileceğini gösterdiğini söyledi. Bu nedenle, yaz mevsiminde tüketilen karpuzun vücuttaki ödem atımına yardımcı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Lif açısından zengin bir besin kaynağı olan karpuzun sindirim sistemini kolaylaştırdığını ve kabızlığı önlediğini belirten Merd, karpuzun peynirle birlikte tüketildiğinde tokluk hissini uzattığını ve bir porsiyonun yaklaşık 200 gram olduğunu ve sadece 50 kalori içerdiğini açıkladı. Sindirim açısından yüksek lif içeriği sayesinde kabızlık sorunlarının da önlenebileceğini belirtti.

Diyet yaparken karpuz tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Merd, karpuzun kan şekeri seviyelerini hızlı bir şekilde yükseltebileceğini ve porsiyon miktarının kontrol altında tutulması gerektiğini ifade etti. Meyvelerin tek başına tüketilmemesi gerektiğini ve çiğ kuruyemiş veya süt ürünleri gibi protein kaynaklarıyla birlikte tüketilmesinin daha sağlıklı olduğunu belirtti. Ayrıca, karpuzun yanında peynir gibi kalsiyum kaynaklarının tüketilmesinin uzun süre tokluk sağladığını ve kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olabileceğini aktardı.