Vücudunuzda çok sayıda ben varsa aman dikkat! Eğer böyle görünüyorsa kötü haber!

Vücudunuzdaki zararsız gibi görünen benler bazı tehlikelerin işareti olabilir. Aniden asimetrik yönde şekil ve renk değiştiren veya 35 yaşından sonra aniden ortaya çıkan benlerin kansere dönüşme riski daha yüksek olabilir. İşte detaylar...

Vücudunuzda çok sayıda ben varsa aman dikkat! Eğer böyle görünüyorsa kötü haber!

Bilimsel adı Nevus olan benler, vücudun birçok farklı yerinde ortaya çıkabilen, doğuştan veya sonradan edinilebilen iyi huylu lezyonlar olmasına rağmen bazı durumlarda cilt hastalıklarının belirtisi de olabilmektedir. Bu nedenle vücuttaki benler dikkatle gözlemlenmeli, renk, şekil ve boyutta herhangi bir farklılık varsa derhal bir uzmana başvurulmalıdır. Detaylar haberimizde...

banka

VÜCÜDUNUZDAKİ BEN'LERE DİKKAT!!

35 yaşından sonra yeni benler geliştiren kişilerde cilt kanseri riski yüksektir.

Dermatolog Dr. Benin, çoğunlukla yaşamın ilk 30 yılında ortaya çıktığını belirtiyor. İnci Sak, 35 yaşından sonra ortaya çıkan siyah benlere karşı herkesin dikkatli olması gerektiğine inanıyor.

Benler, renk üreten hücrelerin ciltte belli bir noktada yoğunlaşması sonucu oluşur. Çoğu zaman genetik temelde gelişen benler, çoğunlukla çocukluk ve ergenlik döneminde oluşur. Sanılanın aksine her ben kansere dönüşmez. Ancak özellikle 35 yaş üstü kişilerde yeni ortaya çıkan siyah benler kanser riskini artıracaktır.

ET BENLERİ KANSER RİSKİ TAŞIMAZ

Dermatolog Dr. İnci Sak, "35 yaşından sonra kahverengi ya da siyah renkte, kenarları düzensiz, şekil bozukluğu ya da çapında büyüme olan bir ben ortaya çıkıyorsa buna dikkat etmeniz gerekiyor." Yeni oluşan benlerin ağrılı ve kanamalı olması durumunda mutlaka doktora başvurulması gerektiğini belirten Sak, hassas ve sarkık benlerin alınmasında bir sakınca olmadığını söyledi. Sak, "Benlerin kansere neden olma riski yoktur" dedi. Siyah benler için doktora başvurmak faydalı olacaktır. Risk oluşturuyorlarsa ortadan kaldırılmaları gerekir. Açık tenli kişilerde benlerden kaynaklanan cilt kanserine yakalanma riski de yüksek" dedi.

GÜNEŞLENMEYLE YENİ BENLER

Vücudunda 50'den fazla siyah ben bulunan kişilerin kansere yakalanma riskinin yüksek olduğunu belirten Sak, bu kişilerin mutlaka dermatoloğa başvurması gerektiğini söyledi. Uzun süre güneşe maruz kalmaları durumunda benlerin oluşma riskinin arttığını belirten Sak, "Güneşe maruz kaldıklarında yeni benler oluşabiliyor." dedi.

"Benlere bıçakla dokunursanız mutlaka kansere neden olur" şeklindeki yaygın inanışın yanlış olduğunu dile getiren Sak, şöyle konuştu: "Doktor, benleri tehlikeli bulması durumunda ve patolojik inceleme sonrasında çıkarabilir. Bu durum kanser riskini artırmaz, aksine erken teşhis ve tedaviye olanak sağlar. " ifadelerini kullandı.