Ucuz baklava aldım diye sevinmeyin! İçine koyduklarını duyunca ağzınız açık kalacak

Adana’da baklava ustaları, ucuz baklavalara konulan katkı maddeli ve gıda boyalı yer fıstığına karşı uyarı yaptı. Ayrıca ustalar, baklavada kullanılan kalitesiz yağın zehirlenmelere yol açabileceğini belirtti.

Ucuz baklava aldım diye sevinmeyin! İçine koyduklarını duyunca ağzınız açık kalacak

İHA'nın haberine göre, Kurban Bayramı'na yaklaşırken, tatlıcılarda canlılık arttı. Bayram için baklava siparişi verenlerin talepleri gelirken, baklava ustaları ise "yer altı" olarak adlandırılan ucuz baklavaların hilelerine dikkat çekti.

Fıstıklı baklava tepsi fiyatları bin lirayı geçerken, cevizlisi ise 500-600 lira arasında satılıyor. Şerbetli ve lezzetli baklava, iştahı kabartırken, ekonomik baklavaların hilelerini ustalar anlattı.

Ustalar, ekonomik baklavalardaki hilelerin bütçeye uygun olduğunu ancak tadını ve sağlığını olumsuz etkilediğini ifade etti. Antep fıstığı yerine gıda boyasıyla renklendirilmiş yer fıstığının kullanıldığını belirten ustalar, ayrıca düşük kaliteli yağın sindirim sorunlarına ve hatta zehirlenmelere neden olabileceğini belirtti.

"Her Bütçeye Uygun Baklava Bulunur"

İşletme sahibi Can Delibalta, bayram öncesinde birçok tepsi tatlı siparişi aldıklarını söyledi. Delibalta, "Siparişleri almaya başladık. Şükürler olsun, yoğunluk yaşıyoruz. Baklava her yerde satılıyor. Zaten kaliteli malzeme fiyatından anlaşılır. Bazı işletmeler artık yer fıstığını makinede öğütüyor, gıda boyasıyla boyayıp kullanıyorlar. Vatandaşın bunu fark etmesi zor. İnsanlar bildikleri, beğendikleri yerlerden tatlı almalılar. Baklava fiyatları da bellidir. Hem 150 liralık baklava bulunur, hem de 500 liralık" dedi.
baklava

"Sindirim Sorunlarına Neden Olabilir"

Delibalta, ucuz baklavaları bayramda ağız tadının kaçmaması için almamaları konusunda uyarıda bulunarak, "Bayramda ağız tadınızın bozulmaması için sürekli alışveriş yaptığınız yerlerden alın. Baklavada en önemli malzeme hamurdur, diğer önemli malzeme yağdır. Kalitesiz yağ kullanmak sindirim sorunlarına ve zehirlenmelere yol açar. İyi bir baklava için kaliteden ödün vermemek gerekiyor" şeklinde konuştu.

"Vatandaş Kötü Baklavayı Anlamaz"

Baklava ustası Orhan Çetin ise, "İyi bir baklava için hamurun inceliği, kaliteli yağ ve Antep fıstığı kullanmak önemlidir. Hileli baklava diye bir şey yoktur. Ancak malzemelerden çalınan baklava vardır. Vatandaş kötü baklavayı tam olarak fark etmez. İçinde olanlar anlar. Eğer müşteriye 2 günlük baklavayı taze diye sunarsanız ve müşteri size inanıyorsa alır. Bu yüzden bilinen, kaliteli yerlerden baklava almak önemlidir" şeklinde konuştu.