Tırnak ve parmaklarınızdaki büyük tehlike! Böyle görünüyorsa hemen doktora koşun

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi'nde Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Servet Altay, parmaklarda ve tırnaklarda meydana gelen değişikliklerin hastalık habercisi olabileceğini söyledi.

Tırnak ve parmaklarınızdaki büyük tehlike! Böyle görünüyorsa hemen doktora koşun

Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Servet Altay, doktorların fizik muayene ile birçok hastalığa ön teşhis koyabildiğini söyledi. Altay, bazı hastalıkların muayeneye veya ileri görüntüleme testlerine ihtiyaç duymadan tespit edilebildiğine işaret ederek "Ellere, parmaklara ve tırnakların durumlarına bakarak bazı hastalıklardan şüphelenebiliyoruz. El, parmak ve tırnaklarında değişiklik fark eden kişilerin mutlaka bir uzmana başvurması gerekiyor” dedi.

Prof. Dr. Servet Altay, kişilere parmak ve tırnaklardaki değişiklikleri dikkatle gözlemlemelerini tavsiye ediyor.

parmaklarda ve tırnaklarda meydana gelen değişiklikler hastalık habercisi

Toplumda sık görülen çok sayıda hastalığın el ve tırnaklarda meydana gelen değişikliklerle kendini gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Altay, şöyle konuştu:

“Tırnaklarınız çok beyazsa bu siroz gibi bir hastalığın belirtisi olabilir. Parmaklarda ve tırnaklarda çizikler varsa bu anemi belirtisi olabilir. Parmaklarda sedef hastalığı şeklindeki romatizmal hastalıkların habercisi olabilecek lekeler var. Parmaklarınız morarırsa kan hastalıkları ile kalp yetmezliğini düşünmelisiniz. Çarpık parmaklar, KOAH gibi hastalıkların bir belirtisi olan kalp hastalığının belirtisi olabilir. Tırnaklarda çizgiler görürsek romatizma düşünürüz. Bu nedenle hastalığı sadece tırnaklara ve parmaklara bakarak tespit edebiliriz."

Altay, parmaklarda ve tırnaklarda meydana gelen değişikliklerin önemine vurgu yaptı ve konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Kişinin parmaklarında ve tırnaklarında anormallik varsa romatizma, kalp yetmezliği, akciğer hastalıkları ve hematoloji araştırılmalıdır. Parmaklarla tırnaklar vücudun aynasıdır. Pek çok hastalığı bunlara bakarak görebiliriz."