Tansiyondan şekere hastalıkların kökünü kurutuyor! Ender bitki değil, her köşe başında yetişiyor

Kenger otu birçok hastalığa şifa olarak bilinmektedir. Özellikle kalp hastalığına iyi gelen bu şifalı ot nasıl kullanılır? Hangi hastalıklara iyi gelmektedir? İşte detaylar.

Tansiyondan şekere hastalıkların kökünü kurutuyor! Ender bitki değil, her köşe başında yetişiyor

Bakımı ve yetiştirilmesi oldukça kolay olan kenger otu, dünyanın her yerinde yetişen şifalı bir bitkidir. Bu ot; Özellikle kalp-damar hastalığı olan kişilerde damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıkları giderir.

Kenger otu, özellikle tıbbi özellikleriyle öne çıkan, dikkat çeken bitki türlerinden biridir. Farklı bölgelerde devedikeni olarak da bilinen Kengeri otu çeşitli şekillerde işlenip kullanılmaktadır. İnsan sağlığına önemli faydalarının yanı sıra farklı görünümüyle de dikkat çeken şifalı bitkilerden biridir.

ot

KENGER OTU NEDİR?

Papatyagiller familyasının bir üyesi olan kenger otu, ülkenin hemen her yerinde yetiştirilebilen, özellikle karaciğere olan etkileriyle bilinen, 70-80 cm boya kadar büyüyebilen oldukça süs bitkisidir. Ayrıca dağların sarp kayalık alanlarında, yüksek yerlerde, kapalı alanlarda, çakıllı ve kuru topraklarda da bulunur.

Otun sapı kısa, kalın ve az dallıdır, yaprakları tüylü ve damarlıdır. Çok yıllık bir bitki olan bu ot dikenli olup dikenlerinde ise kırmızı ve mor çiçekler bulunur. Kabuklar olgunlaştığında yeşilimsi renktedir. Kendine özgü sütüyle diğer bitkilerden ayrılan kenger, çok sert iklim koşullarında bile hayatta kalmayı başarıyor. Dikenleri ve sakızı ile tanınan bitki, düzenli kullanıldığında pek çok bedensel rahatsızlığa iyi geliyor.

NASIL KULLANILIR?

Kenger otu bazı bölgelerde deve dikeni, dağ kengeri, kangal otu ve kenger sakızı bitkisi olarak da bilinmektedir. Son dönemde faydaları nedeniyle oldukça popüler hale gelen bitkinin birçok farklı kullanım alanı bulunmaktadır. Ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen bu ot doğal sakız yapımında kullanılabileceği gibi kahve ve lezzetli yiyeceklerde de kullanılmaktadır.

Oldukça lezzetli olan bu bitkiyi hem taze olarak hem de sakız olarak tüketebilirsiniz. Diş eti ve mide sorunlarına oldukça faydalı olan Kenger sakızı, bitkinin kökünden elde edilmektedir. Sakız yapımında kurutulmuş kenger otu kullanılır.

Kurutulan bitkinin kök kısmı çıkarılır ve ortaya çıkan kök çapraz olarak kesilir. Kesilen köklerden beyaz süt akar. Kökten akan süt sakız kıvamını alarak kenger sakızını oluşturur.

Kenger otu ile farklı yemekler hazırlanabilir. Öncelikle otu toplamak için eldiven, soymak için ise bıçak kullanmalısınız. Kendine has aroması ve tadıyla çiğ olarak tüketilen bitki, sebze olarak da pişirilerek tüketilebiliyor.

Bitkiyi olgun haliyle toplayıp, yıkayıp, yapraklarını ayırarak doğrayabilirsiniz. Otun beyaz kısmını haşlayarak veya kavurarak hazırlayabilirsiniz. Ayrıca bitkiyi ince ince doğrayıp et yemeklerinin hazırlanmasına da ekleyebilirsiniz. Bulgur pilavı yaparken Kenger otunu da kullanabilirsiniz. Son olarak bu ottan da turşu yapabilirsiniz.

ot

KENGER OTUN YARARLARI

Vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

Diş etlerini güçlendirir ve dişlerin beyazlamasına önemli katkı sağlar.

Şeker hastalarının kan şekerinin dengelenmesinde oldukça faydalıdır.

Hazımsızlık ve şişkinliği giderir.

Kan basıncını düzenler.

Kulak zarının iltihaplanması veya yırtılması gibi sorunlara iyi gelir.

Kanı temizler ve kan akışını düzenler.

Şekeri dengeler.

Yorgunluk hissini ortadan kaldırır.

Hücre yenilenmesini destekler.

Sivilce gibi cilt problemlerini etkili bir şekilde ortadan kaldırır.

Safra kesesinde oluşan taşların vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Migren ve baş ağrılarını azaltabilir.

Yüz ve çene kaslarını güçlendirir.

Damar tıkanıklığına iyi gelir.

KENGER OTU HANGİ HASTALIKLARA ŞİFADIR?

Migren, baş ağrısı

Diyabet

Mide ağrısı

Tansiyon

Vitiligo

Diş eti rahatsızlıkları

Saçkıran

Safra yolu iltihabı

Kulak zarı yırtılması

Sivilce gibi cilt problemleri