Tansiyon hastalarının bir numarası olacak! Yüksek tansiyonu şıp diye düşüren turuncu maden!

Satsuma mandalina hasatı başladı. Birçok hastalığı şifa olan satsuma mandalinasına büyük rağbet var. Tarlada 7 TL olan mandalina marketlerde 40 TL'ye satılmaktadır. Peki satsuma mandalinanın faydaları nelerdir? İşte ayrıntılar.

Tansiyon hastalarının bir numarası olacak! Yüksek tansiyonu şıp diye düşüren turuncu maden!

Turuncu altında hasat zamanı başladı. Tansiyonu anında toparlayan ve çelik gibi bağışıklık kazandıran Satsuma mandalina, tarlada kilosu 7 TL'den, markette ise 40 TL'den satılıyor.

Sonbahar ve kış aylarında doğal C vitamini kaynağı olan, grip ve soğuk algınlığına karşı koruma görevi gören, vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren, kokusuyla ağızda enfes bir tat ve aroma bırakan satsuma mandalinanın hasat ve ihracat zamanı geldi.

mandalina

Türk narenciyesinin üretim ve ihracatında önemli rol oynayan Seferihisar ve Gümüldür üreticileri hasada başladı. Gümüldürlü mandalina üreticisi Hikmet Kurt, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: "İlkokulu bitirdikten sonra babamla birlikte bahçede çalışmaya başladım. O günden bu yana narenciye çiftçiliği yapıyorum. Bu yılki hasat çok güzel. Gümüldürü mandalinası İnce derisi ve görünümüyle benzersizdir" dedi.

Gümüldürlü mandalina üreticisi Ümran Cevizci ise fiyatlara ilişkin şunları söyledi: "Geçen yıl 6,5 lira ödedik. Bu yıl 7,5-8,5 liraya satılıyor. Dünyanın en güzel mandalinası Satsuma mandalinası, çünkü bu mandalina yetişiyor" Japonya'nın Satsuma adası ile Gümüldürü ve Seferihisar civarında olduğunu söyledi.

mandalina

Gümüldürlü mandalina üreticisi Nilgün Kurt, Satsuma mandalinasının avantajlarını şöyle anlattı: "Uzun yıllar çalıştıktan sonra anavatana geldim. Çünkü portakal burada altındır. Satsuma bu ülkelerde çok güzel yetişiyor. Satsuma hiçbir zaman yendiğinde şişkinliğe sebep olmuyor ve satsuma mandalinanın avantajlarını anlatıyor. C vitamini açısından zengindir” dedi.

'TARLADA 7 TL MARKETTE 40 TL'

Seferihisar Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Gülbağ, çiftçilerin fiyatlar açısından zor bir süreçten geçtiğini belirterek, "Satsuma mandalina Seferihisar'da üretiliyor". Bölgemizde toplamda 40.000- 42.000 ton mandalina üretimi yapmayı hedefliyoruz. Geçen yıl 5-6,50 TL'ye satılan mandalina bu yıl 7 TL civarında.

Çiftçiler ise fiyattan dolayı rahatsız ve zor günler yaşıyor. Üretim fiyatları yüzde 100 artacak, işçilik artacak ama narenciyemizde bu olmayacak. Raflardaki fiyatlar farklı, bahçedeki fiyatlar farklı, mandalinalar 7 TL-8 TL’ye satılıyor ama büfelerde mandalina 30- 0 TL’ye satılıyor. "Parayı kazananlar üreticiler değil, komisyoncular ve perakendeciler." dedi.

mandalina

MANDALİNANIN FAYDALARI NELERDİR?

Mandalina, C vitamini, güçlü antioksidanlar ve su içeren, vücuda pek çok faydası olan ve insanların mutlaka tüketmesi gereken bir kış meyvesidir. Ayrıca potasyum ve B vitaminleri gibi çeşitli vitamin ve mineralleri de içerir. Meyve kabukları, birçok hastalığa karşı koruma sağlayan ve bağışıklık sistemini destekleyen flavonoidler gibi birçok antioksidan içerir.

Mandalina yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemine iyi gelir ve uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Kilo kontrolüne yardımcı olabilir. İnsan sağlığına ve vücuda birçok olumlu etkisi bulunan mandalinanın faydaları şu şekildedir:

-A vitamini sayesinde göz sağlığını korur.

-C vitamini bakımından zengin bir meyvedir.

-Kemik gelişimine katkı sağlar.

-Ameliyat sonrası yaralarda iyileşmeyi hızlandırmaktadır.

-Kalp hastalığına neden olan risk faktörlerini azaltır.

-Vücuttaki kolajen miktarını dengeler.

-Yüksek bir antioksidan kaynağıdır.

-Flavonoidler açısından zengindir.

-Bağışıklık sistemine yararlıdır.

-Soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı bağışıklığı destekler.

-Kalp sağlığına faydalıdır.

-Tansiyonu düzenler.

-Yüksek kolesterole fayda sağlar.

-Kanser önleyici özelliklere sahiptir.

-Tümörlerin büyümesini ve yayılması engeller.

-Cilde fayda sağlamaktadır.