Süt ve peynirdeki korkunç gerçek ortaya çıktı! Meğer geçen ay herkesi böyle zehirlemiş

Fazlasıyla tüketilen süt ve peynirlerde yer alan tehlike ortaya çıktı. Enfeksiyon Hastalıkları ve Kronik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Hividar Altan, tehlikenin atını çizerken vaka sayıların arttığına değindi.

Süt ve peynirdeki korkunç gerçek ortaya çıktı! Meğer geçen ay herkesi böyle zehirlemiş

Süt ve süt ürünlerinden ötürü meydana gelen brucella hastalığında bulaşıcı riskleri artarken yaz aylarına tüketilen taze peynirin tüketilmesi konusunda vatandaşların daha dikkatli olması gerektiğine değinildi. Dr. Altan, hastalığın tedavisinin olduğunu söylerken bulaşıcı hastalıkların artış göstermesiyle yapılması gerekenler belirtildi. Peynir tuz oranında göre 5-6 ay bekletilmesi gerektiğine ve etlerin iyice pişmesinin öneminin altını çizdi.

BULAŞICI RİSK ARTTI

Dr. Altan, brusellanın hayvanlardan insanlara geçebilen bakteri sığır, koyun, keçi gibi hayvanlardan insanlara geçişi mümkün. Enfekte hayvanlardan elde edilen pastörize edilmemiş süt ve sütten elde edilen süt ürünlerinden bulaşır. Az pişmiş etten de aynı şekilde bulaşması mümkün olduğu ortaya çıktı.

süt ve süt ürünleri

EMZİREN ANNELER DİKKAT

İnsandan insana bulaşan ve genellikle az görülen fakat anne sütünden geçebilen bu bakteri bebeklerde de görülebilir. Emziren annelerde bu duruma rastlanırken brusella melitensis denilen özellikle ülkemizde koyun, keçi yani küçükbaş hayvanlarda bulaşma durumu en çok görülür. Vücuda bakterinin girmesiyle beraber belirtiler sıklıkla görülürken 1.5 aya kadar ortaya çıkar.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Özellikle en çok görülen semptomlar ateş, halsizlik, yorgunluk, kırgınlık, bacak ağrısı, kas ağrısı ve sırt ağrıları görülüyor. Bu şikayetleri olan hastalar Siirt'te rastlanırken Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde fazlasıyla bulaşıcı riski arttırdı. Bu bakteriden korunmak için küçükbaş hayvancılık ile uğraşanların hayvanları öncelikle aşılaması gerekir.

Pastörize edilmiş süt ve süt ürünlerinin tüketilmesinde paketli ürünlerin kullanılması öneriliyor. Köy peyniri tüketiminin çok yaygın olması nedeniyle bu peynirin tüketilmesi devam edeceğinde en azından 5-6 ay bol tuzda bekletilmiş peynirin tüketilmesinin gerektiği belirtildi.