Sürekli bunu yapanlar yandı! Göz sağlığını mahvediyor, miyoba neden oluyor

Dr. Öğr. Üyesi Konuralp Yakar, 'Uzun süre dijital ekrana bakmak gözleri bozuyor' dedi.

Sürekli bunu yapanlar yandı! Göz sağlığını mahvediyor, miyoba neden oluyor

Dr. Konuralp Yakar, Medicana International Samsun Hastanesi'nde göz hastalıkları uzmanı olarak çalışmaktadır ve çocukluk döneminde göz sağlığına dikkat çekmektedir. Çocuklarda göz muayenesinin bebeklerin ilk gözlerini açtığı anda başladığını belirtmektedir. Bu muayenelerin ilerleyen dönemlerde düzenli olarak yapılması gerektiğini vurgulamaktadır. Ayrıca, uzun süre dijital ekranlara bakmanın gözlerin zarar görebileceğini söylemektedir, bu nedenle bu alışkanlığa dikkat edilmesi gerektiğini ifade etmektedir. İşte detaylar...

miyop

DR. KONURALP YAKAR MEDİCANA İNTERNATİONAL SAMSUN HASTANESİNDE GÖZ HASTALIKLARI 

Dr. Konuralp Yakar, yakın mesafeden uzun süre dijital ekran kullanmanın göz sağlığına olumsuz etkilerini vurguluyor. Özellikle pandemi ve uzaktan eğitim nedeniyle çocukların daha erken yaşlarda ve daha uzun süreler boyunca ekranlara maruz kaldığını belirtiyor. Bu durumun gözlerde miyop gelişimine yol açabileceğini ve mevcut gözlük numaralarının daha hızlı artmasına neden olabileceğini söylüyor. Bu yüzden eğlence amaçlı ekran kullanımının sınırlanması gerektiğini öneriyor. Ayrıca, uzun süre ekranlara bakmanın göz kırpmasını azalttığını ve bu durumun göz kuruluğuna, yanmaya, sulanmaya, kızarıklığa ve kaşıntıya yol açabileceğini belirtiyor. Bu sorunları önlemek için ekran sürelerinin kısaltılması ve aralıklı kullanımın yapılması gerektiğini vurguluyor.

gözlük

Dr. Yakar, bebeklerin doğumdan itibaren göz sağlığının takip edilmesi gerektiğine de dikkat çekiyor. Bebeklerin doğduğunda görme yeteneklerinin düşük olduğunu ve zaman içinde geliştiğini söylüyor. Bebeklerin göz takibinin en geç 4. ayda gelişmesi gerektiğini ifade ediyor ve bu gelişmeyi sağlamayan bebeklerin mutlaka bir göz doktoru tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, bebeklerin doğuştan gözlük ihtiyacıyla doğabileceğini ve bu ihtiyacın erken dönemde tespit edilip gözlük kullanımının sağlanması gerektiğini vurguluyor. Bebeklerin gözlük kullanımının genellikle kolaylıkla kabul edildiğini söylüyor. İlk gözlük muayenesinin doğumdan sonraki ilk 6-9 ay içinde yapılması gerektiğini ve 3 yaşına kadar 6 ayda bir gözlük numarasının takip edilmesi gerektiğini belirtiyor. 3 yaşından sonra ise yılda bir muayenenin yeterli olduğunu ifade ediyor.