Sık sık bacak ağrısı yaşıyorsanız aman dikkat! Bu hastalığın ilk belirtisi olabilir

Çoğu insanın en sık yaşadığı sorunlardan biri olan ayak ağrısı, birçok farklı nedene ve hastalığa bağlı olabilir. Yediden yetmişe her yaştan insanın yaşadığı bu sorun için o uzman doktordan çok kritik açıklamalar geldi. İşte detaylar...

Sık sık bacak ağrısı yaşıyorsanız aman dikkat! Bu hastalığın ilk belirtisi olabilir

Hastalıkların yanı sıra yoğun bir günün ardından yaşanan yorgunluk, kramplar ve yaralanmalar da ayak ağrısına neden olabilir. Bu rahatsızlığı sürekli yaşayanlar için Opr. Dr. İhsan Alur dikkat çeken açıklamalar yaptı. Detaylar haberimizde…

banka

KRONİK BACAK AĞRISI BÜYÜK TEHLİKE UYANDIRIYOR

Opr. Dr. İhsan Alur kronik bacak ağrılarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Alur, "Hastalığın dünya çapında otuz milyondan fazla insanı etkilediği düşünülüyor" dedi.

Özel Egekent Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. İhsan Alur, toplumun gelecekte yüzleşmesi gereken bir tehlike olarak değerlendirilen kronik bacak ağrısı hakkında görüş bildirdi. Periferik arter hastalığı (PAD) hakkında yorum, Opr. İhsan Alur, “Alt ekstremitelere (bacaklar) kan taşıyan arterlerin ateroskleroz (kireçlenme veya damar sklerozu) nedeniyle daralması (stenoz) veya tıkanması (tıkanması) ile seyreden, ciddi ilerleyici bir “kan damarı” hastalığıdır. ve hatta ölüm. İnsan ömrünün uzamasına paralel olarak sıklığı da artan bu hastalık, dünya çapında otuz milyondan fazla insanı etkiliyor. Ege bölgesinde yapılan bir araştırmada bu hastalığın genel popülasyondaki görülme sıklığı %19,7 olarak bulunmuştur. Başka bir deyişle, yaklaşık beş yetişkinden biri (5 kişiden 1'i) bir gün bu hastalığa yakalanma riskiyle karşı karşıyadır. 65 yaşına kadar risk faktörü taşıyan kişilerin PAH'a yakalanma olasılığı, olmayanlara göre 2,4 kat, 65 yaşından sonra ise 4 kat daha fazladır. PAH görülme sıklığı erkeklerde %25,8, kadınlarda ise %17,2'dir. "Bu durumda erkekler kadınlardan daha yüksek risk altındadır" dedi.

Opr. İhsan Alur, PAH için belirlenen risk faktörlerinin erkeklerde, ileri yaş, özellikle 65 yaş ve üzeri, sigara veya sigara kullanımı, yüksek kan lipitleri (yüksek kan yağları), hipertansiyon (yüksek tansiyon), şeker hastalığı olduğunu söyledi. Diabetes Mellitus) ve metabolik sendromun (x sendromu) PAH olduğunu açıkladı. İhsan Alur Türk Metabolizma ve Endokrinoloji Derneği Metabolik Sendrom Çalışma Grubu'nun 2009 yılında yayınladığı Metabolik Sendrom Kılavuzlarında;Metabolik sendrom, insülin direnciyle başlayan abdominal obezite (göbek çevresi yağlanması), glukoz intoleransı (halk arasında gizli şeker olarak bilinen bu tanım, bireyin kan şekerinin normal kan şekeri ile diabetik kan şekeri arasındaki değerlerde bulunduğunda kullanılan bir değerlendirmedir) veya diabetes mellitus, dislipidemi, hipertansiyon ve koroner arter hastalığı (KAH) gibi sistemik bozuklukların birbirine eklendiği ölümcül bir endokrinopati olduğunu, Metabolik sendrom ayrıca insülin direnci sendromu, sendrom X, polimetabolik sendrom, ölümcül dörtlü ve uygarlık sendromu gibi farklı terimlerle de tanımlanmakta olduğunu belirtti.

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. İhsan Alur, ülkemizde Batı Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında yaygın sigara/tütün tüketimi, aşırı kilo (obezite), diyabet ve yüksek tansiyonun ciddi sorunlar olduğunu söyledi. İhsan Alur, sigarayı bırakma, kan şekeri ve yağ seviyesini kontrol altına alma, spor yapma, kilo verme ve aktif bir yaşam tarzı geliştirme konusunda uyarıda bulunuyor.

"BACAĞA YETERİ KADAR KAN GİTMEMESİNE BAĞLI GELİŞİR"

Doktor İhsan Alur, ayrıca hastalığın damar tıkanıklığına yol açtığını da söyledi. İhsan Alur, şöyle konuştu: “Türkiye genç bir nüfusa sahip olmasına rağmen yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı aterosklerotik hastalık (APD) yaygınlaşmaya başladı ve bu hastalık yürüme nedeniyle bacak ağrısına (klodikasyon), ayaklarda ve bacaklarda iyileşmeyen yaralara neden oluyor. Ayak veya bacak kaybı, hatta hastanın ölümü. Artan oranlarda ölüm gibi komplikasyonlarla karşılaşılmaktadır. Yürürken kan damarlarının tıkanması nedeniyle bacaklara kan akışının yetersiz olması nedeniyle bacak ağrısı gelişir. Klodikasyon, hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen rahatsız edici ve rahatsız edici bir durumdur. “Bu nedenle bu hastalığa karşı uyanık olmalı ve sigara, hiperlipidemi (yüksek kan yağı), hipertansiyon (yüksek tansiyon), şeker hastalığı (diyabet), diyabet) ve metabolik sendroma karşı önleyici tedbirler almalıyız” dedi…