Sabah uyanınca sakın bunları yapmayın! Kalp krizi riskini tavan yaptırıyor

Sabahları kalp krizi riskinin arttığı ve bu atakların günün diğer saatlerinde meydana gelen ataklardan daha ölümcül olduğu göz önüne alındığında, yazımızda açıkladığımız bazı faktörlerin mutlaka dikkate alınması gerekmektedir.

Sabah uyanınca sakın bunları yapmayın! Kalp krizi riskini tavan yaptırıyor

Sağlık sektöründen endişe verici uyarı!

Bazı sabah alışkanlıkları kalp krizi riskinizi önemli ölçüde artırabilir. Sağlık Bakanlığı Nisan ayında yaptığı açıklamada, Türkiye'de her yıl yaklaşık 300.000 kişinin kalp krizi geçirdiğini söyledi. Ancak sabah saatlerinde riskin beş kat arttığını gösteren endişe verici veriler de mevcut.

En tehlikeli zaman: sabah 6'dan öğlene kadar

Harvard Tıp Fakültesi'nin yeni bir araştırması, sabahları meydana gelen kalp krizinin, günün diğer zamanlarına oranla yüzde 20 daha çok kalp dokusunun ölmesine neden olabileceğini buldu. Araştırma, en ölümcül olanların sabah 6 ile öğlen arasında meydana gelen kalp krizleri olduğunu ortaya çıkardı. Ancak bu tür sonuçların neden ortaya çıktığı konusunda detaylı araştırmalara ihtiyaç var ve Harvard Tıp Fakültesi konu hakkında kapsamlı bir çalışma yürüttü.

Sabah uyanınca sakın bunları yapmayın! Kalp krizi riskini tavan yaptırıyor

Sabah kalp krizi riskini artıran faktörler: PAI-1 hücreleri

Harvard Tıp Fakültesi'nin bu ayrıntılı çalışması, sabahları kalp krizi geçiren kişilerde, günün diğer saatlerinde kalp krizi geçiren kişilere göre önemli ölçüde daha fazla PAI-1 hücresi bulunduğunu ortaya çıkardı. Peki nedir bu PAI-1 hücreleri?

PAI-1 hücreleri, kanın pıhtılaşma yeteneğini artıran proteinlerin üretimini destekleyen hücrelerdir. Dolayısıyla bu hücrelerin varlığı kalp krizi risk durumunu doğrudan artırabilen önemli bir faktör olarak bilinir.

Sabah uyanınca sakın bunları yapmayın! Kalp krizi riskini tavan yaptırıyor

"Kalp krizine neden olabilecek alışkanlıklar"

Kalp sağlığınızı etkileyebilecek çeşitli faktörler ve alışkanlıklar mevcuttur. Profesör Srinath Reddy, konuya ilişkin açıklamasında kalp krizi risk durumunu doğrudan artırabilecek aşağıdaki alışkanlıkları sıralıyor:

- Kaliteli uyku alamıyorlar, yeterince sıvı içmiyorlar ve yine de yorucu fiziksel aktivitelerle meşgul oluyorlar.

- Bu alışkanlıkların, özellikle koroner kalp hastalığı gibi alt kısımda yatan risk faktörleri mevcut kişiler için ciddi sonuçları olabilir.

"Kalp krizi riskini azaltacak öneriler"

 Profesör Reddy, konuşmasının devamında kalp krizi riskinizi azaltmak için iki basit ve etkili yol öneriyor. Bu, geceleri yeterince uyumak ve sabahları yorucu egzersizlerden kaçınmak anlamına geldiğini söyledi.

Araştırmalar 7 saatten az uyuyan kişilerin kalp krizi riskinin arttığını gösteriyor. Benzer şekilde sabahları yapılan yorucu egzersiz de bu riski artırabilir.

Son zamanlarda modern yaşamın getirmiş olduğu stres, hızlı çalışma temposu ve uyku bozuklukları kalp krizi riskinizi artırabilir. Ancak uyku düzeninize dikkat ederek ve aynı zamanda fiziksel aktivitenizi doğru şekilde ayarlayarak bu riski azaltabilirsiniz. Sağlığınıza mümkün olduğunca dikkat etmek, bilinçli kararlar almak bu tarz sağlık sorunlarından korunmak için önemli adımlardır.