Kavurucu sıcaklar o hastalığı tetikliyor! Önlem alınmazsa tehlike büyüyor

Bu yılki yaz mevsimi, aşırı yüksek sıcaklıkların etkisiyle ülke genelinde pek çok zorluğu beraberinde getirdi. Son açıklamalara göre, yaz sıcaklarının artmasıyla birlikte ishal vakalarında da belirgin bir artış yaşanıyor. Bu sorunu çözmek için ise farklı ve özgün yaklaşımlara ihtiyaç duyulmaktadır. İşte detaylar...

Kavurucu sıcaklar o hastalığı tetikliyor! Önlem alınmazsa tehlike büyüyor

Bu yıl ülke genelinde yaz sıcaklıklarının aşırı derecede etkili olması, bir dizi zorluğu da beraberinde getirdi. Özellikle yaşlı bireylerin daha dikkatli olması gerektiği vurgulanırken, sağlık uzmanlarından yeni bir tavsiye daha geldi. Yazın artan ishal vakalarıyla ilgili olarak, uzmanlar en önemli önlem olarak bol su tüketiminin vurgulanması gerektiğini ifade etti.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, yaz sıcaklarıyla birlikte ishal vakalarının ve enfeksiyon hastalıklarının arttığına dikkat çekti. Prof. Dr. Azap, vatandaşların bu konuda dikkat etmeleri gereken hususları da açıkladı.

SICAKLIKLAR GIDALARDA TOKSİNLER ÜRETİYOR

ishal

"Yüksek sıcaklıklarda, besinlerdeki mikroorganizmaların üreme süresi kısaldığı için insanlar gıdalarla mikroorganizmaları veya mikroorganizmaların ürettiği toksinler adı verilen zararlı maddeleri alarak ishal olabiliyorlar." şeklinde açıklama yaptı. Ayrıca, vatandaşların nelere dikkat etmeleri gerektiğini de vurguladı.

Bu tür hastalıklara karşı alınabilecek önlemleri de açıklayan Prof. Dr. Alpay Azap, ilk adımın "Kaybedilen sıvı ve minerallerin yerine konulması gerektiğini" belirtti. Bunun yanı sıra, hijyenin büyük bir önem taşıdığını vurgulayarak, "Bu dönemde bulaşın önüne geçmek için alınacak tedbirler de son derece kritik. Zira birçoğu bulaşıcı nitelikte. Özellikle ishale yol açan virüs, başkalarına da bulaşabilir. Bu sebeple el hijyeni son derece önemlidir. Tuvalet kullanımından önce ve sonra, yemek hazırlamadan önce ve sonra, yemek yemeden önce ve sonra eller, akan su altında sabunla iyice temizlenmelidir." şeklinde konuştu.