Kalp krizi olup olmayacağınızı 10 yıl önceden öğrenebilirsiniz! Bilim insanları teknolojide çığır açtı

Oxford Üniversitesi'ndeki bilim adamlarının yaptığı yeni bir araştırma, yapay zekanın kalp krizi riskini tespit edebildiğini bildirdi. Detaylar burada...

Kalp krizi olup olmayacağınızı 10 yıl önceden öğrenebilirsiniz! Bilim insanları teknolojide çığır açtı

Oxford Üniversitesi'nde görevli bilim adamlarının yaptığı yeni bir araştırmanın sonucunda yapay zeka tekniklerinin kalp krizi riski durumunu 10 yıl önceden tahmin edebildiğini ortaya çıkardı. Keşif, Birleşik Krallık NHS için büyük bir potansiyele sahip ve kalp krizinden kaynaklanan ölümlerin önlenmesine yönelik önemli adım olarak görülmekte.

"Yapay zekanın kalp sağlığına etkisi"

Profesör Charalambos Antoniades liderlik ettiği bir ekip, arterlerdeki tıkanıklıkları ve daralmaları daha doğru tespit etmek amacıyla kalp tomografisi taramalarını analiz etmek için yapay zekanın nasıl kullanılacağını araştırdı. Yöntemin kalp krizlerini doğru olarak öngördüğü ve hastaların yarısının da tedavisini iyileştirdiği söyleniyor.

Yapay zekanın kalp sağlığına etkisi

"Yapay zeka teknolojisinin potansiyeli"

Kalp krizini öngörmek: Göğüs ağrısı şikayeti ile birlikte hastaneye başvuru yapan fakat hastalık belirtileri göstermeyen hastaların önümüzdeki 10 yıl içerisinde kalp krizi yaşama riskinin daha yüksek olduğu belirlendi. Bu yapay zeka teknolojisinin NHS genelinde dağıtılması, Birleşik Krallık'ta yıl içerisinde binlerce ölümü potansiyel olarak önleyebilir.

"Yapay zekaya devlet yatırımı"

Hükümet, NHS vakıflarının tıbbi görüntüleme ve aynı zamanda tedavi kararları almak için yapay zeka araçlarını kullanmasına yardımcı olmak amacıyla 21 milyon sterlin gibi bir fon kuracağını duyurdu. Bu yatırım yapay zeka teknolojisinin kalp krizi tahmininde kullanılmasına önemli bir desteği temsil ediyor.

Yapay zekanın kalp sağlığına etkisi

"40.000'den fazla hastanın verileri incelendi"

İngiltere'deki sekiz hastaneden 40.000'den fazla hastanın ise son verileri incelendi. Yapay zeka yazılımı sekiz yıl boyunca yaklaşık 3.000.393 hastanın üzerinde test edildi. Şiddetli arter daralması olan hastaların kalp krizi geçirme olasılığının daha yüksek olduğu ancak arter daralması olmayan hastaların risk altında olduğu görüldü.

Ekip, iltihaplı arterlerin etrafındaki yağdaki değişikliklerin tespitini yapan yapay zeka programını geliştirirken bu programın kalp krizi riskinin daha doğru olarak belirlenmesi sağlandı.

Yapay zekanın kalp sağlığına etkisi

Profesör Sir Nilesh Samani, çalışma hakkında yaptığı değerlendirmesinde yapay zeka teknolojisinin alp krizi riskini belirlemede oynayabileceği rolü vurguladı ve bu teknolojinin NHS genelinde desteklenmesinin ve yaygınlaştırılmasının önemini aktardı.