Hastalıklardan korunmanın 6 formülü! Doğru uygulayanın bağışıklığı zımba gibi oluyor

​​​​​​​Vücudu hastalıklara karşı koruyan bağışıklık sisteminin güçlü olması özellikle toplumda kolayca yayılım gösteren mevsimsel hastalıklardan korunmada oldukça önemli bir rol oynuyor.

Hastalıklardan korunmanın 6 formülü! Doğru uygulayanın bağışıklığı zımba gibi oluyor

Bağışıklık sisteminin güçlü olması, vücudu hastalıklara karşı korumanın anahtarıdır. Özellikle toplumda kolayca yayılan mevsimsel hastalıklardan korunmada bu oldukça kritik bir rol oynar. Yapılan çalışmalar, aynı miktarda virüsle temas eden iki bireyden birinin bağışıklık sisteminin zayıf olması durumunda hastalığa daha yatkın olduğunu ve iyileşme sürecinin daha uzun olduğunu gösteriyor. Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Şefi ve Diyetisyeni Sibel Mumcu, bu konuda sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite, yeterli uyku, stresle başa çıkma becerisi, sigara ve alkol gibi bağışıklık sistemini zayıflatan faktörlerden kaçınma, iyimser bir yaşam bakış açısına sahip olma, gülümseme gibi faktörlerin önemine vurgu yapmaktadır. Dolayısıyla, bireysel farklılıkların ötesinde, günlük yaşamın bir parçası olan bu alanlarda dikkat edilen her şey ve alınan önlemler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve hastalıklara karşı dirençli olmamıza yardımcı olabilir. Bu bağlamda, bağışıklığı güçlendirecek 6 öneriyi sizler için derledik.

1

Sağlıklı Yaşam Şefi ve Diyetisyen Sibel Mumcu, bağışıklık sistemini güçlendirmenin anahtarlarını içeren 6 önemli öneriyi paylaştı. Besin çeşitliliğinin ilk sıradaki önemini vurgulayan Mumcu, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının bağışıklık sisteminin gücünü belirgin şekilde etkilediğine dikkat çekti. Sağlıksız beslenme alışkanlıklarının, enerji ve protein yetersizliğinin vücudun savunma gücünü olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Besin çeşitliliğinin ön planda olduğu bu süreçte protein, enerji, vitamin ve minerallerin dengeli şekilde alınması gerektiğini ifade etti. Özellikle protein kalitesi yüksek et, süt ve süt ürünleri, yumurta ve kuru baklagillerin, enerji için tam tahıl ürünleri ve diğer tahılların, vitamin ve mineraller için ise sebze ve meyvelerin tüketiminin vurgulanması gerektiğini söyledi. Ayrıca, probiyotik özelliklere sahip yoğurt ve kefir gibi süt ürünlerinin bağırsak sağlığı için de oldukça faydalı olduğunu belirtti. Beslenme alışkanlıklarında bu önerilere uyulmasının bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve hastalıklara karşı direncin artmasına yardımcı olacağını vurguladı.

2

Sağlıklı yaşamın anahtarı olan bağışıklık sistemi güçlendirmek için Sibel Mumcu, önemli önerilerini paylaştı. Antioksidanların bağışıklığı güçlendirmede kritik bir rol oynadığını belirten Mumcu, bu bileşiklerin vücudu zararlı maddelerden koruduğunu ve bağışıklık sistemi ile birlikte savaştığını vurguladı. Özellikle E, C vitamini ve beta karotenin antioksidan vitaminler olarak bilindiğini belirtti. Bu vitaminleri sağlıklı besinlerden almanın önemini vurgulayarak, E vitamini için sıvı yağlar, yağlı tohumlar, tahıl tanelerini, C vitamini içinse koyu yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, lahana, ıspanak ve taze kırmızı biberi önerdi. Ayrıca, beta karotenin alınmasında turuncu, kırmızı ve yeşil sebze ve meyvelerin önemli olduğunu belirtti. 

Günlük 2-3 porsiyon meyve ile 2-3 porsiyon sebze tüketmenin, vitamin, mineral ve antioksidanların yeterli alımını sağlayacağını ifade etti. Su alımının da sağlıklı yaşam için kritik olduğunu söyleyen Mumcu, suyun atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasında etkili bir araç olduğunu belirtti. Özellikle ateş ve ishal durumlarında bol su tüketiminin büyük önem taşıdığını söyledi. Günlük 2-2,5 litre su içmenin önemine vurgu yaptı ve C vitamini açısından zengin taze sıkılmış meyve ve sebze sularını sıvı tüketimini artırmak için önerdi. Ayrıca, düzenli egzersiz yapmanın, yeterli ve kaliteli uyku uyumanın, alkol ve tütünden uzak durmanın ve düşük kalorili diyetlerden kaçınmanın bağışıklık sistemi için önemli olduğunu belirtti. Bu önerilerin bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve hastalıklara karşı dirençli olunmasına yardımcı olacağını vurguladı.

Sibel Mumcu, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için sağlıklı beslenme önemine dikkat çekti. Fazla miktarlarda değil, yeterli ve dengeli beslenmenin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler yarattığını belirtti. Bu kapsamda sağlıklı kiloyu korumak adına ihtiyaç fazlası yağ ve şeker içeren besinlerden kaçınılması gerektiğini ifade etti. Rafine karbonhidrat yerine tam tahıllı besinlere yönelmenin ve yüksek lif içeren gıdaların tercih edilmesinin önemine vurgu yaptı.

Aynı zamanda, vitamin ve mineral alımının da bağışıklık sistemi için kritik olduğuna işaret etti. Savunma hücrelerinin sürdürülebilmesi için B6 vitamini, folik asit, çinko gibi vitamin ve minerallere ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Bu vitamin ve minerallerin etkili kaynaklarının süt, et, karaciğer, bulgur, pirinç, yumurta ve baklagiller gibi besinler olduğuna dikkat çekti. Bu besinlerin beslenme düzeninde yeterli miktarda bulunmasının önemini vurguladı. Bu önerilerin bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayacağına vurgu yaptı.