Gün içinde sırt, bel ve boynunuz ağrıyorsa yandınız! En yakın doktora koşun: Geç kalınırsa...

Boyun, sırt ve bel ağrısı olanlara Medicana International Ankara Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ali Dalgıç'tan hastalık için açıklamalar yapıldı.

Gün içinde sırt, bel ve boynunuz ağrıyorsa yandınız! En yakın doktora koşun: Geç kalınırsa...

Omurgadaki metastatik tümörler omurilik ve sinir köklerine baskı yapılarak şiddetli ağrı, felç, idrar ya da dışkılama sorunları meydana gelmektedir. Birçok hastalık, gerekli tedavi yöntemlerine uygulanmadığı durumlarda ciddi sağlık sorunlarını ortaya çıkarıyor. İşte Dalgıç'tan erken teşhisin önemine vurgu yapan açıklamalar haberimizde.

OMURGA TÜMÖRÜ

Omurga tümörünün belirlenmesiyle tedavi planı yapılırken prof. Dr. Ali Dalgıç, omurga tümörleri, birincil ve metastatik olmak üzere iki ana alt grup üzerinde bulunuyor. Farklı bölgede çıkan tümörlerin omurgaya sıçramasıyla birincil omurga tümörlerinin çoğu iyi huylu çıkarken metastik ise kötü huylu olarak meydana geliyor.

omurga tümörü

İyi huylu çıkan sonuçlarda sıklıkla büyüme hızı yavaş olurken omuriliği ve çevresinde yer alan anatomik yapıya etkisi görülebilir. Genellikle hızlı yayılma eğilimi olduğunda dokulara zararı bulunuyor. Tümörler yalnızca takip edildiği üzere cerrahi müdahale, kemoterapi ve radyoterapi ve immünoterapi olarak müdahale ediliyor. Dalgıç, tümörler sıklıkla meme, akciğer, prostat, böbrek kanseri olarak görülüyor. Omurilik ve sinir köklerine baskı yapılırken şiddetli ağrı, felç, idrar ya da dışkılama problemleri yaşanıyor.

DOĞRU TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Hastalığın kontrol altına alınmasıyla doğru teşhis ve tedavi yöntemi için kritik öneme vurgu yapan Dalgıç, omurganın birincil ve metastik tümörlerinin tanısı fizik muayene, radyolojik görüntülemeyle parçalar patolojik incelemeyle yapılıyor. Tümörün boyutunu, konumuna ve durumuna bakılarak plan yapılıyor. Cerrahi operasyonlar, tümörün etrafındaki sağlıklı dokuların korunması ve omurganın stabilitesinin sağlanmasıyla düzenleniyor.