Göz kapağı ve göz altı şişliğini şırınga gibi çekiyor! 5 dakikada geçiren doğal formül

Göz kapağı şişmesi neden olur? Göz kapağı ve göz şişmesi arasında ki fark nedir? Göz kapağı şişmesi için tedaviler nelerdir? İşte ayrıntılar.

Göz kapağı ve göz altı şişliğini şırınga gibi çekiyor! 5 dakikada geçiren doğal formül

Göz  kapağı şişliğine neyin iyi geldiği vatandaş tarafından merak edilmekte ve araştırılmaktadır.

göz

İAÜ VM Medical Park Florya Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğinden uzman, göz kapağı şişmesinin gözü çevreleyen bağ dokusunda sıvı birikmesi veya iltihaplanma nedeniyle oluştuğunu açıkladı. Dr. Burak Aydın, "Göz şişliğinde ağrı olabilir de olmayabilirde. Rahatsızlık hem üst hem de alt göz kapaklarını etkileyebilir. Göz kapağı şişlikleri evde basit yöntemlerle tedavi edilebilmektedir" dedi.

Bazı durumlarda göz kapaklarının şişmesi, görme kaybına neden olabilecek daha ciddi bir tıbbi durumun işareti olabilir. Ev ilaçları yardımcı olmazsa bir göz doktoruna başvurmak çok önemlidir.

Şiş gözler ve şişmiş göz kapakları aynı anlama gelmez. Göz kapağının şişmesi veya göz çevresinde şişlik, alerjilere, enfeksiyonlara veya yaralanmalara verilen inflamatuar bir yanıttır. Göz kapağı şişmesi sadece bir gözde veya her iki gözde de meydana gelebilir. Göz şişliği genellikle uykusuzluk, yaşlanmaya bağlı doku gevşekliği ve genel sıvı tutulumu ile ilişkilidir. Gözleriniz şişse bu durum genellikle her iki gözü de etkiler.

GÖZ KAPAĞI NEDEN ŞİŞER?

Birçok durum göz kapağı şişmesine neden olabilir. Göz enfeksiyonları, arpacıklar (göz kapaklarında kırmızı, ağrılı şişlikler), göz yaralanmaları, göze darbe, böcek ısırıkları, alerji, kuru veya pullu göz kapakları, kistler, kirpik tabanına yakın iltihaplanma, konjonktivit, kontakt lens aşınması, selülit, tiroid bezinden fazla kan gelmesi vücudun hormon üretimine, göz uçuklarına ve ağlamaya bağlı olarak göz kapaklarının şişmesine neden olabilir.

BELİRTİLER NELERDİR?

Göz kapaklarının şişmesi, alerji veya enfeksiyon gibi altta yatan bir nedenin belirtisidir. Göz kapaklarının şişmesinin yanı sıra başka semptomların da ortaya çıkabileceğini söyledi:

-Göz kaşıntısı: Göz kapaklarının şişmesi alerjiden kaynaklanabilir. Alerjiler sıklıkla göz tahrişi veya kaşıntı gibi sorunlara neden olur. Polen, toz ve hayvan tüyleri göz çevresindeki dokularda histamin salınımına neden olur. Histamin göz çevresinde kaşıntı, kızarıklık ve şişmeye neden olur.

-Işığa duyarlılık: Işığa duyarlılık olan fotofobi nedeniyle göz kapaklarınız şişebilir. Güneş ışığı, floresan ışık ve akkor ışık rahatsızlığa neden olarak gözlerin kısılması veya kapatılması ihtiyacına neden olabilir. Baş ağrısı aynı zamanda ışığa duyarlılıktan da kaynaklanabilir.

-Göz sulanması: Sulu gözler göz şişmesine neden olabilir. Kuru göz sendromundan kaynaklanan kronik tahriş, gözyaşının sulu bileşeninin aşırı üretimine yol açabilir. Üst göz kapağındaki bezler bu sıvıyı çok fazla üretirse göz kapağının şişmesine neden olabilir.

-Kırmızı gözler: Göz kapaklarınızın şişkinliğinin nedeni kırmızı gözler olabilir. Göz kızarıklığı veya kanaması çok yaygındır ve birçok nedeni vardır. Göz kızarıklığı genellikle iyi huyludan ciddiye kadar değişebilen diğer göz rahatsızlıklarının bir belirtisidir.

-Göz akıntısı: Göz akıntısı veya gözlerde uyku, göz kapaklarının şişmesine neden olabilir. Göz akıntısı, uyku sırasında gözün köşesinde biriken mukus, yağ, deri hücreleri ve diğer kalıntıları içerir. Çıkışta ne kadar sıvının buharlaştığına bağlı olarak ıslak ve yapışkan veya kuru ve gevrek olabilir.

-Kuru gözler: Kuru göz sendromu, göz kapaklarının şişmesi de dahil olmak üzere bir takım sorunlara neden olabilir. Göz yüzeyindeki kronik yağlama ve nem eksikliği kuru göz sendromuna neden olabilir. Kuru gözlerin yan etkileri hafif göz tahrişinden ciddi göz şişmesine kadar değişebilir.

-Göz ağrısı: Katarakt, bulanık görme, kanlı gözler, ışığa karşı hassasiyet ve şişmiş göz kapaklarını içerebilir. Göz ağrısı, gözün üstünde, içinde, arkasında veya çevresinde meydana gelen rahatsızlığı tanımlamak için kullanılan çok geniş bir terimdir.

göz

GÖZ ŞİŞLİĞİ İÇİN NASIL ÖNLEM ALINMALI?

Göz şişmesini önlemek için alerji testi gereklidir. Alerji nedeniyle sık sık göz kapağı şişmesi yaşıyorsanız, neye alerjiniz olduğunu bilmek belirli alerjenlerden kaçınmanıza veya bunlara maruz kalmanızı azaltmanıza yardımcı olabilir. Hipoalerjenik ve kokusuz güzellik ürünlerini seçmek, alerji alevlenmelerini önlemeye yardımcı olabilir. Yüzünüze makyaj yapmadan önce, herhangi bir alerjik reaksiyonu dışlamak için bileğinizin iç kısmında bir yama testi yapın.

Göz damlası kullanırken koruyucu içermeyen göz damlalarını tercih edin. Normal göz damlasındaki koruyucular bakteri üremesini önler ancak bazı kişilerin bu koruyuculara alerjisi vardır. Kontakt lens kullanıyorsanız, uygun hijyen uygulayarak göz kapağı şişmesi riskinizi azaltabilirsiniz.

EVDE GÖZ KAPAĞI ŞİŞKİNLİĞİ İÇİN YAPILACAK TEDAVİLER NELERDİR?

-Gözlerinizi ovmaktan kaçının. Zira ovarsanız gözünüzü daha da kötü edersiniz.

-Soğuk ile sıvı birikmesini azaltmak için ıslak kompres uygulayın.

-Kontakt lens takıyorsanız bir saat süreyle çıkarın. Sıvı birikimini azaltmak için başınızı yüksek yerde kalacak şekilde yatın.

-Alerjiniz varsa eğer göz damlaları ve antihistaminler içeren topikal kremleri kullanın.

ŞİŞLİK SÜRESİ 48 SAATİ AŞARSA;

Göz kapaklarınızda şişkinlik ile alakalı olarak, emareler 48 saatten daha uzun sürerse, göz kapağı şişkinliği evde tedavi ile kaybolmazsa, görme değişmeye yada kötüleşmeye başlarsa, görüş alanınızda siyah noktalar yada uçuşan noktalar ortaya çıkarsa, hastalık şiddetlenir yada geçmezse, şişkinlik arasında yumru oluşmaya başlarsa, göz hareketi zorlaşırsa ne olursa olsun bir göz muayenesi için doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir.