Geçmeyen migren ataklarına son! Tek seferde ağrıyı yok edecek

Nöroloji Uzmanı Dr. Semih Alay migren ataklarının önlenmesi ve kas hareketlerinin tedavisinde kullanılan bir yöntem olduğunu açıkladı. Uygulama sonrası etkinlik 24-48 saat içinde başlıyor ve 3-6 ay sürebiliyor. İşte o yöntem...

Geçmeyen migren ataklarına son! Tek seferde ağrıyı yok edecek

Nöroloji Uzmanı Dr. Semih Alay, son zamanlarda botoks yönteminin sadece estetik amaçlar için değil, migren ataklarının önlenmesi ve istemsiz kas hareketlerinin tedavisi gibi çeşitli sağlık sorunlarında da kullanılan etkili bir yöntem olduğunu vurguladı.

BOTOKS İLE MİGREN TEDAVİSİ

1

Dr. Semih Alay, botoksun yalnızca estetik kaygılarla ilişkilendirildiğini, ancak günümüzde bu yöntemin çok daha geniş bir yelpazede kullanıldığını belirtti. Estetik amaçların ötesinde, migren ataklarının önlenebilmesi, istemsiz kas kasılmalarının giderilmesi, kas sertliklerinin azaltılması, gece uykusunda diş sıkma problemlerinin çözülmesi ve aşırı terleme gibi sorunların tedavisinde de botoksun kullanılabileceğini ifade etti.

Dr. Alay, botulinum toksininin aslında uzun bir süredir tıpta kullanılan bir madde olduğunu, kas ile sinir arasındaki iletişimi geçici olarak durdurarak ilgili kasın kasılmasını engellediğini açıkladı. Özellikle son 10 yıldır migren hastalarında da bu yöntemin etkili bir şekilde kullanıldığını belirterek, botulinum toksininin migren tedavisinde yüzde 67 gibi anlamlı bir etkinlik sağlayabildiğini dile getirdi. Bu tedavide, migren ataklarını azaltmak için toplam 31 noktaya ve 155 ünite botulinum toksini uygulandığını belirtti. Uygulamanın etkisinin 24-48 saat içinde başladığını, 7-10 gün içinde belirgin hale geldiğini ve 3-6 ay boyunca devam ettiğini ekledi.

Botulinum toksininin yaşam kalitesini artırdığını belirten Dr. Alay, bu yöntemin migreni tamamen ortadan kaldırmayacağını ancak atakların sayısını ve şiddetini azaltabileceğini ifade etti. Tedavinin en iyi sonuçları için botoks kürlerinin doktor tavsiyeleriyle ek önleyici tedavilerle birlikte kullanılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, hamilelik ve emzirme dönemlerinde ilaç kullanımından kaçınan kadınlar için güvenli bir alternatif sunduğunu da belirtti.

Dr. Alay, hastaların tedavi sürecinde başarı elde etmek için tetikleyici faktörlerden kaçınmaları, atak sırasında doğru ağrı kesicileri kullanmaları, baş ağrısı günlüğü tutmaları ve doktorlarıyla iyi iletişim içinde olmalarının önemli olduğunu vurgulayarak, botulinum toksini tedavisinin multidisipliner bir yaklaşımla en iyi sonuçları getirebileceğini belirtti.