Geceleri sık sık kaşınanlar dikkat! O hastalığın ilk belirtisini yaşıyor olabilirsiniz

Bu yıl, uyuz vakaları rekor seviyelere yükseldi. Uyuz hastalığı, ciltte kaşıntı ve kızarıklık şeklinde ortaya çıkan bir durumdur ve son üç yılda görülme oranı, her 100 kişiden 30'u ile 40'ında artış gösterdi. Uyuz hastalığının yayılmasında en önemli nedenler arasında, okullarda ve kreş gibi yerlerde çocukların yoğun bir şekilde bir arada bulunması, spor kıyafetlerinin ortak kullanımı, toplu taşıma kullananların yakın mesafede durması ve mağazalarda denenmiş olan kıyafetlerin uzun süre boyunca üzerinde kalma

Geceleri sık sık kaşınanlar dikkat! O hastalığın ilk belirtisini yaşıyor olabilirsiniz

vDr. İhsaniye Dönmez Çiçek'e göre uyuz denilen hastalık, derinin üst epidermis tabakası üstüne yerleşen Sarcoptes scabei var hominis adlı bir parazit tarafından neden olunur ve ilk bulaşta belirti vermez. Yerleştiği derinin üst tabakası üzerinde parazit şeklinde yerleşen uyuz paraziti deride tünel açmaya başlar. Bu tünellere ise, parazitin dişi yumurtalarını bırakır. Uyuz belirtisi, yaklaşık olarak 45 ila 60 gün süren deriye girişten sonra parazitin dışkılarıyla bırakılan yumurtaların çatladığı ve erişkin parazitlerin ortaya çıktığı zaman ortaya çıkar.

"Geceleri ortaya çıkar"

Uyuzun teşhisinde en mühim belirtinin gece kaşıntısı olduğunu söyleyen Dr. İhsaniye Dönmez Çiçek, vücutta kendine hususi spesifik bir döküntünün uyuzun emareleri içinde yer aldığını söyledi. Klinik teşhisin dermatoloji uzmanı tarafınca konulduğunu sadece kişilerin mahrem olarak sayılan bölgelerinde, göbek etrafı, parmakların aralarında bilek iç yüzlerinde kaşıntılar başladıysa kaşıntının geceleri daha oldukça arttığı gözlemleniyorsa mutlaka bir doktora gidilmesi gerektiğini ifade etti.

uyuz vakaları

Dr. Çiçek bununla birlikte bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde uyuzuzn belirtilerinin değişik ortaya çıkabileceğini bundan dolayı da teşhisin sadece bir dermatoloji doktoru tarafınca konulması icap ettiğinin de hatırlatmasını yaptı.

"Eşyalar kişiselleştirilmeli"

Uyuzun bulaş durumunun yayımı engellemek adına “Toplu yaşam alanlarında beraber yaşarken eşyalarla kullanılan malzemeler kesinlikle kişiselleştirilmeli, aynı eşyayı birden fazla şahıs tarafınca kullanılmamalıdır” diyen Çiçek, konuşmasının devamında uyuz hastalığından korunabilmek adına velilerin çocuklarını mutlaka uyuz hastalığı mevzusunda bilinçlendirmesi icap ettiğinin atını çizdi ve katılımı ihtiyaç duyulan önlemleri “Çocuklar, öteki dostlarıyla oldukça yakın temasta olmamalılar, okul içinde birbirlerinin giysi, giyim yahut öteki şahsi eşyalarını paylaşmamalılar, öğretmenlerin ve okul yönetiminin bu mevzuda uyarılması gerekiyor. eşyalar ne olursa olsun kişiselleştirilmeli” şeklinde sıraladı.

Uyuz tedavi hakkında da konuşan Dr. İhsaniye Dönmez Çiçek, tedavinin kesinlikle bir dermatoloji uzmanı tarafınca yapılmasını hatırlattı ve uyuz tedavisinde birtakım lokal preparatlar ile sistemik ajanlar kullanıldığını ve bu kapsamda aynı ailede bir şahıs de görülse bile bütün aile bireylerinde emptom gözlemlenmese de tedavi olunmasının önemini söyledi.

"Ben uyuz değilim diyerek tedaviden kaçınmamalı"

Dr. İhsaniye Dönmez Çiçek, bununla birlikte ailede uyuz olayı olan kişilerin mutlaka tedavi olması; sadece kaşınmayan kişilerin de Ben uyuz değilim.” gibi tedavi olmakta gecikme durumlarının aslında uyuz yayılımını arttırdığını aktardı.

Klasik tedavi denilen yöntemin 3 günlük bir dönemi içerdiğini, sadece kaşıntıların sonlanması adına 0 ila 20 günü vakit tanınması gerektiği konusunu söyleyen Dr. Çiçek, tedavinin derhal ondan sonra kaşıntıların geçmemesi niteliğinde fertleri telaşlanmamaları mevzusunda da uyarırken semptomların 15-20 gün içerisinde de azaldığını aktardı