Erkekler bu iki bölgeye dikkat! Bu hastalık en çok onlarda görülüyor

Ankilozan spondilit hastalığı, erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha fazla görülüyor. Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Sibel Bakırcı'ya göre, bel ve kalça romatizması olarak bilinen bu hastalık erken teşhis ve tedaviyle omurga hasarlarını önlenebiliyor. İşte hastalığın belirtiler...

Erkekler bu iki bölgeye dikkat! Bu hastalık en çok onlarda görülüyor

ANTALYA Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Sibel Bakırcı, ankilozan spondilit hastalığının, halk arasında omurga ya da bel romatizması olarak bilinen bir rahatsızlık olduğunu ve erkeklerde 3 kat daha fazla görüldüğünü açıkladı. Romatoloji Uzmanı Bakırcı, romatolojik rahatsızlıkların iltihaplı romatizma olarak anıldığını ve genetik yatkınlığı olan kişilerde çevresel etkenlerle bağışıklık sisteminin normalden farklı çalışarak kaslar, kemikler, damarlar ve bağ dokusunu etkileyen hastalıklar şeklinde kendini gösterdiğini belirtti.

ANKİLOZAN SPONDİLİT BELİRTİLERİ

1

Belirtilere dikkat çeken Bakırcı, eklemlerde ağrı, şişlik, ağız çevresinde beyaz aft oluşumu, bel ağrısı, belde katılık ve cilt döküntüleri gibi şikayetlerle hastaların doktora başvurduğunu ifade etti. Erken tanının büyük önem taşıdığını vurgulayan Bakırcı, bağ doku hastalıklarında ve damar iltihaplarında ciltte kırmızı lezyonlar görülebildiğini ve hastalarda yorgunluğun belirgin bir faktör olduğunu açıkladı.

Ankilozan spondilitin en sık rastlanan romatolojik hastalık olduğunu belirten Bakırcı, hastalığın bel ağrısı ile başladığını ve genellikle 20-40 yaş arasında erkeklerde 3 kat daha fazla görüldüğünü söyledi. Hastaların bel ağrısının 3 aydan uzun sürdüğünü belirten Bakırcı, hastalığın sadece omurgayla sınırlı kalmadığını, gözde kanlanma artışı gibi belirtilerle de kendini gösterebildiğini dile getirdi.

Doç. Dr. Bakırcı, hastalığın erken teşhis ve tedaviyle omurgadaki eğriliklerin ve kamburlukların önlenebileceğini, erken dönemdeki tedaviyle hareket kısıtlılıklarının ve omurga hasarlarının önüne geçilebileceğini belirtti.