DSÖ evinizdeki canavarları açıkladı! Varsa hemen çöpe atın: Kansere davetiye çıkarıyor

DSÖ ve IARC'ın uyarısıyla o maddenin kanserojen olabileceği konuşuluyor. Şeker içermeyen tatlandırıcı aspartam, yaygın olarak kullanılan birçok üründe bulunuyor. DSÖ'nün çağrısıyla tüketicilerin aspartam içeren ürünler hakkında daha dikkatli olmaları bekleniyor. Detaylar haberimizde...

DSÖ evinizdeki canavarları açıkladı! Varsa hemen çöpe atın: Kansere davetiye çıkarıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), aspartamın potansiyel kanserojen etkileri konusunda uyarıda bulundu. Şeker içermeyen tatlandırıcı aspartamın sınırlı kanıtlarla insanlarda kansere neden olabileceği belirtilerek muhtemelen kanserojen olarak sınıflandırıldı. DSÖ ve IARC'ın yanı sıra Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzman Komitesi (JECFA) de aspartamın günlük tüketim miktarını belirleyerek kabul edilebilir sınırlarını açıkladı.

ASPARTAM KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ŞEYLER

1

Aspartam, diyet içeceklerden sakıza, süt ürünlerinden kahvaltılık gevreklere kadar çeşitli gıda ve içecek ürünlerinde yaygın olarak kullanılan bir yapay tatlandırıcıdır. DSÖ, aspartamın yaygın olarak kullanılan dozlarda genel olarak güvenli olduğunu belirtirken, potansiyel etkilerinin daha fazla araştırılması gerektiğini vurguladı.

JECFA ise aspartamın sınırlı miktarda tüketiminin güvenli olduğunu ifade ederek, günlük kabul edilebilir alım miktarını belirledi. Bu miktarı aşmak için bir yetişkinin günlük olarak 200-300 mg aspartam içeren 9-14 kutu diyet içecek tüketmesi gerektiği belirtildi.

DSÖ'nün ve IARC'ın aspartamın potansiyel risklerine dikkat çekmesi, tüketicilerin bilinçlenmesini ve daha fazla araştırma yapılmasını teşvik etmektedir. Aspartam içeren ürünlerin güvenli tüketimine ilişkin detaylı bilgilendirmeler, sağlık açısından önemli bir endişe kaynağı olmasa da daha fazla özen gösterilmesini gerektirmektedir.