Çocuklarınızı bu saatler arasında dışarı çıkarmayın! Yoğun bakıma yatma riski var

Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Boztaş uyarı verdi. İşte detaylar…

Çocuklarınızı bu saatler arasında dışarı çıkarmayın! Yoğun bakıma yatma riski var

‘’Eyyam-ı bahur’’, ‘’Afrika’’ ve ‘’Basra’’ sıcakları ile kavrulmaya devam eden yurt, her geçen dakika vatandaşları etkilemeye devam etmektedir. Diyarbakır’da 40 derecenin altına bir gün bile düşmeyen sıcaklıklardan kaynaklı çocuklarda aşırı üst düzey sıvı kaybı ve güneş çarpması ortaya çıkmaktadır. Bundan kaynaklı olarak çoğu çocuk yoğun bakımda yaran bir hasta haline geldi.

çocuklara sıcak çarpması

Yaz mevsiminden kaynaklı olarak 40 derecenin üstünü gören hava sıcaklıklarından kaynaklı çocuklar, bebekler ve ileri yaş grubundaki bireyler büyük ölçüde su kaybı yaşamaktadır. Bundan kaynaklı olarak uzmanlar özellikle de çocuklar konusunda çok dikkatli olması gerektiğini dile getirdi. Saat 10:00 – 15:00 arasında çocukların dışarı çıkmaması için uyarılarda bulunan Dr. Murat Boztaş ‘’ Zorunlu halde çocukların dışarı çıkması gerekiyorsa; mutlaka güneş gözlüğü, güneş kremi, şapka, şemsiye gibi koruyucuları kullanın. Bundan kaynaklı olarak günlük alınan sıvı miktarını da üst düzeylere çıkartılması gerekmektedir. Bunun için de ev yapımı limonata ya da sade sıkılmış meyve sularını tükettirebilirsiniz.’’ Dedi.

Ebeveynlerin bu durumla karşı karşıya kaldıkları zaman çocuğu hemen serin bir yere alarak kol altlarına ve bileklerine ıslak bezle soğuk uygulamaları yapmaları gerekir. Dr. Boztaş ‘’Öğlen saatlerinde dışarı top oynayan ya da koşan çocuklarda güneş çarpması ortaya çıkabiliyor. Bu şekilde hastanemizde ve yoğun bakım odalarında yatışlar bulunmaktadır.’’ Dedi.

Dr. Boztaş, sözlerini şöyle tamamladı: ‘’Eğer çocuğun uykuya meyli artarsa, cildi kırışık ve kuruyla, ağız içi ve dilinde kuruma varsa, derin ve sık nefesler alıp veriyorsa mutlaka sıvı kaybının önüne geçmek için sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekmektedir.’’