Bunu çöpe atanlar bin pişman olacak! Faydaları saymakla bitmeyen o meyvenin çekirdeği her derde deva

Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden karpuzun çekirdeğiyle birlikte tüketilmesinin oldukça faydalı olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Sena Genç, “Karpuz tohumları, genel cilt görünümünü iyileştirmeye yardımcı olan magnezyumla doludur.

Bunu çöpe atanlar bin pişman olacak! Faydaları saymakla bitmeyen o meyvenin çekirdeği her derde deva

Karpuz çekirdeğinin çöpe atılmaması gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Sena Genç, çekirdeklerin tüketilmesinin cilt sağlığına fayda sağladığını söylüyor. Çünkü karpuz çekirdekleri magnezyum açısından zengindir ve cilt görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilirler. Bu faydaları duymamış olabilirsiniz.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Sena Genç, karpuzun çekirdeklerinin egzama ve diğer cilt rahatsızlıklarında kullanılmasının faydalı olduğunu belirtiyor. Karpuz çekirdeklerinin çiğnenmesi veya doğrudan tüketilmesi arasında bir fark olmadığını ifade ediyor. Günde bir avuç karpuz çekirdeği tüketilebileceğini söylüyor. Karpuzun besin değerlerine de değinen Genç, karpuzun büyük bir kısmının su olduğunu ve karbonhidrat içerdiğini belirtiyor. 100 gram karpuzda 30 kcal kalori bulunduğunu aktarıyor. İşte detaylar...

karpuz çekirdek

KARPUZ ÇEKİRDEĞİNİN ÇÖPE ATILMAMASI GEREKİYOR. BAKIN SEBEBİ NEDENMİŞ?

Dyt. Genç, karpuzun faydalarından bahsederken likopen ve sitrülin içerdiğini ve bunların kan basıncını ve kolesterolü düşürerek kalp sağlığını desteklediğini söylüyor. Likopenin kolesterol ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğunu ve yüksek kolesterol seviyelerinin neden olduğu oksidatif hasarı önlemeye yardımcı olduğunu ifade ediyor. Ayrıca karpuzun zengin bir sitrülin kaynağı olduğunu ve egzersiz performansını artırabileceğini belirtiyor. Karpuz ayrıca C vitamini, karotenoidler, likopen ve cucurbitacin E gibi antioksidanlar açısından da zengindir. Bu antioksidanların vücutta serbest radikallerle savaşarak inflamasyonu ve oksidatif hasarı azalttığını ve kansere karşı koruyucu etkisi olduğunu aktarıyor. İşte ayrıntılar...

karpuz

Karpuzun egzama ve cilt rahatsızlıklarında faydalı olduğu bilgisini paylaşan Genç, ayrıca antioksidanlar içeren karpuzun kanser riskini azaltmaya yardımcı olduğunu vurguluyor. Karpuzun faydalarını duymamış olabileceğimizi belirtiyor ve bu bilgilerin karpuz tüketimimizde bize yardımcı olabileceğini ifade ediyor.

Diyetisyen Sena Genç, karpuz tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalara değiniyor. Karpuzun su ve lif içeriği yüksek olduğunu ve birçok vitamin ve mineral içerdiğini belirtiyor. Ancak, şeker içeriğinin yüksek olması nedeniyle özellikle şeker hastalarının diyetisyen ve doktor kontrolünde ölçülü miktarda tüketmesi gerektiğini vurguluyor.

Aşırı karpuz tüketiminin sindirim sorunlarına yol açabileceğini ifade eden Genç, ishal, şişkinlik, gaz ve sindirim sorunlarının oluşabileceğini belirtiyor. Ayrıca fazla karpuz tüketiminin kan şekerinin yükselmesine neden olabileceğini söylüyor.

Karpuz çekirdeğinin faydalarına dikkat çeken Genç, karpuzun çekirdeğini çiğnemek veya doğrudan tüketmenin aynı etkiyi sağladığını söylüyor. Her gün 1 avuç karpuz çekirdeğinin tüketilebileceğini belirtiyor. Karpuz çekirdeğinin cilt sağlığını iyileştirdiğini, saçları güçlendirdiğini, kalp sağlığına faydalı olduğunu, sinir sistemini desteklediğini ve sperm kalitesini artırabileceğini ifade ediyor. Ayrıca karpuz çekirdeklerinin metabolizmayı hızlandırdığını belirtiyor.

Günde 1-2 porsiyon karpuz tüketmenin uygun olduğunu söyleyen Genç, herhangi bir hastalık durumu olmadığında bu miktarın tercih edilebileceğini belirtiyor. Diyet yaparken de karpuzun tüketilebileceğini ancak diyetisyenin önerdiği miktarı aşmamak gerektiğini vurguluyor.

Özetle, karpuzun faydalı bir meyve olduğunu ancak şeker hastalarının ölçülü tüketmesi gerektiğini, aşırı tüketimin sindirim sorunlarına neden olabileceğini ve karpuz çekirdeğinin de sağlık açısından birçok faydası bulunduğunu belirtiyor.