Bu besinleri evinizden içeri sokmayın! Beyni küçültüp bağışıklığı çökertiyor

Bazı besinlerin beyin gelişimini olumsuz etkilediği biliniyor. Hangi gıdalar beyin hücrelerinin küçülmesine neden olur? İşte detaylar..

Bu besinleri evinizden içeri sokmayın! Beyni küçültüp bağışıklığı çökertiyor

İnsan vücudundaki en önemli organlardan birisi beyindir. Bundan dolayı da doğru beslenme beynin en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır. Ancak bazı yiyeceklerin beyin üzerinde çok olumsuz etkileri olabiliyor. Çünkü bu yiyecekler hafızanızı ve aynı zamanda ruh halinizi bile etkileyebilir. Diğer taraftan; beyin hücrelerini de yavaş yavaş yok ederek beynin küçülmesine de neden olabilir. Peki hangi gıdalar beyin hücrelerini yok ediyor? İşte bilmeniz gereken tüm detaylar..

"Margarin, krema gibi trans yağ içeren gıdalar"

Trans yağ içeriği olan gıdalar, birçok paketlenmiş şeklindeki atıştırmalık gibi büyük miktarda trans yağ içermektedir. Maalesef trans yağlar kalbiniz ile kan damarlarınıza yönelik iyi bir seçenek değil. Araştırmalar ayrıca trans yağların beynin fonksiyonlarına zarar verebileceğini de göstermiştir.

"Kızarmış yiyecekler"

İşlenmiş gıdaların hemen hemen hepsi kimyasallar, renkler, katkı maddeleri, yapay tatlar ve koruyucular içerir. Tüm bunlar yetişkinlerde ve çocuklarda hiperaktiviteye sebep olan hormonlar nedeniyle davranışları ve bilişsel işlevleri etkilemektedir. Kızartılmış ve işlenmiş şeklinde olan gıdalar beyinde bulunan sinir hücrelerini yok ederler.

"Şeker içeren gıdalar"

Tatlı yiyecekler kızartılır ve şekerle doldurulur. Bu beyin sağlığı bakımında da kötü bir kombinasyondur. Kızarmış gıdalardaki aşırı şeker, iltihabı iki katına çıkarır. Araştırmalar yüksek kan şekeri düzeylerinin beyin sağlığını etkilediğini göstermiştir. Daha da kötüsü tatlı yiyeceklerin trans yağ içermesi olarak bilinir.

"Mısır gevreği"

Mısır gevreği pratik bir kahvaltı atıştırmalıktır. Ne yazık ki mısır gevreği büyük miktarda şeker ve aynı zamanda rafine karbonhidrat içerir. Ayrıca mısır gevreğinde bulunan yapay tatlandırıcı beyin hücresi tahribatına neden olarak beyin atrofisine neden olabilir.

"Rafine edilmiş karbonhidratlar"

Rafine unlu gıdalar işlenmiş tahıl içerir. Yüksek glisemik indeksi nedeniyle vücut tarafından kolayca emilir. Ayrıca genellikle kan şekeri ile insülin düzeylerinin artmasına neden olur. Bu yetişkinlerde hafıza gelişimini etkiler. Beynin kısa süreli belleği uzun süreli belleğe dönüştürmekten sorumlu alanları, bu ani artışların sebep olduğu iltihaplanma durumundan direkt olarak etkilenir.