Alzheimer olmaz mazide kalacak! Unutkanlığı unutturacak baharatlar!

Unutkanlıkla başa çıkmak için doğal yöntemleri keşfedin! Hafızayı güçlendiren 9 farklı bitki ve baharattan haberdar olun. İşte detaylar...

Alzheimer olmaz mazide kalacak! Unutkanlığı unutturacak baharatlar!

Hafıza sorunlarıyla mücadele etmek, yaşam kalitesini artırmak ve beyin sağlığını desteklemek herkesin arayışında olduğu bir hedef olabilir. Neyse ki, doğanın bize sunmuş olduğu bazı şifalı bitki ve baharatlar, bu amaç doğrultusunda önemli katkılar sağlayabilir. Yapılan araştırmalar, belirli bitki ve baharatların nöroprotektif özellikler taşıdığını ve hafızayı güçlendirmede etkili olabileceğini ortaya koymaktadır. İşte beyin sağlığını desteklemek için mutfağınıza ekleyebileceğiniz 9 şifalı bitki ve baharat:

HAFIZAYI GÜÇLENDİREN BAHARATLAR

hafıza

Tarçın: Yaşlı yetişkinlerde ve prediyabetik bireylerde çalışma belleğini artırabilir, prefrontal kortekse kan akışını artırabilir. Alzheimer benzeri tau protein birikimini engelleyebilir, kolesterolü düşürebilir, açlık glikozunu ve HbA1c seviyelerini düzeltebilir.

Zerdeçal: Kurkumin içeren zerdeçal, Alzheimer'daki beta-amiloid plaklarını azaltabilir. Emilimi artırılmış kurkumin özütü hafızayı ve dikkati kısa sürede iyileştirebilir, işleyen belleği, enerji seviyelerini ve sakinliği artırabilir.

Zencefil: Anti-enflamatuar özellikleri sayesinde nörodejeneratif hastalıklara karşı koruyabilir, oksidatif stresi azaltarak beyin hücrelerinin yaşlanmasını engelleyebilir. Ancak kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız dikkatli olunmalıdır.

Nane: Hafızayı ve odaklanmayı geliştirebilir, hatta nane kokusu bile hafızayı güçlendirmeye yardımcı olabilir.

Hindistan Cevizi: Miristikin içeriği sayesinde beta-amiloid plaklarının oluşumunu engellemeye yardımcı olabilir, aynı zamanda kalp sağlığına olumlu etkisi olduğuna inanılan öjenol içerir.

Biberiye: Alzheimer benzeri bilişsel düşüşe karşı koruma sağlayabilir, hafızayı destekleyebilir. Biberiye kokusu da hafızayı güçlendirmeye yardımcı olabilir.

Safran: Alzheimer hastalığı olan kişilerde hafızayı iyileştirebilir, hafif ila orta derecede depresyonu olanlara yardımcı olabilir.

Adaçayı: Hafıza sorunlarına karşı koruma sağlayabilir, bilişsel gerilemeyi engelleyebilir. Asetilkolini parçalayan bir enzimi inhibe ederek beyinde etki gösterir.

Kekik: Beyindeki nöronları koruyabilir, beyin yaşlanmasını ve atrofisini azaltabilir. Beyindeki omega-3 DHA miktarını artırarak çalışma belleğini güçlendirebilir.

Hafıza sorunları yaşanıyorsa, bu doğal maddelerin bazıları günlük yaşamda kullanılarak hafızayı koruma veya iyileştirme konusunda yardımcı olabilir.