Memur Alımı Yaş Sınırına İlişkin TBMM'de Flaş Gelişme

İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, kamu personeli alımlarındaki yaş sınırına dikkat çekerek, bu yaş sınırında düzenlemeye gidilerek mağduriyetlerin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Memur Alımı Yaş Sınırına İlişkin TBMM'de Flaş Gelişme

Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapmak isteyen fakat yaş sınırı nedeniyle bu alımlara başvuru yapamayan adayların liyakat ve diğer kriterleri yerine getirmeleri halinde yaş sınırından dolayı kapı dışarı edilmemesi gerektiğini söyleyen Antalya Milletvekili, avrupa birliği ve gelişmiş ülkelerin örnek alınarak istihdam politikasında düzenlemeye gidilmesi gerektiğini söyledi.

KAMU PERSONELİ ALIMLARINDAKİ YAŞ SINIRININ DÜZENLENMESİ GEREKİYOR

İYİ Parti Antalya Milletvekili,, "Türkiye Büyük Millet Meclisine çeşitli kanun teklifleri ve önergeler veriyoruz. Örneğin, Devlet Memurları Kanunu'nda sayılan (a) ve (b) kadro memurluklarına girişte belirlenen 35 yaş sınırının Avrupa Birliği ve gelişmiş ülkelerle uyumlu hâle getirilmesi. Liyakat sahibi, kamu ve özel sektör iş tecrübesine sahip kişilerin bu kadrolarda daha fazla istihdamına imkân sağlamak ve terör örgütlerince oluşturulmuş veya eğitim hakkı ihlalleri sebebiyle oluşan mağduriyetleri giderebilmek için yaş sınırının kaldırılmasını talep ediyoruz.

SOSYOKÜLTÜREL VE EKONOMİK KOŞULLARDAKİ GELİŞMELER VE EMEKLİLİK YAŞI DA GÖZ ÖNÜNE ALINARAK DÜZENLEMENİN HAYATA GEÇİRİLMESİ GEREKİYOR


Anayasa'nın kamu hizmetine girme hakkını düzenleyen 70'inci maddesinin birinci fıkrasında "Her Türk, kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir." denilmiş, ikinci fıkrasında ise "Hizmete alınmada görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayrım gözetilemez." hükmüne yer verilmiştir. Kamu görevlileri hakkında kanunlarda öngörülen kısıtlamaların, hizmetin etkin ve verimli bir biçimde yürütülebilmesi amacına uygun olması gerekmektedir. Yani kısıtlamayla yürütülen hizmet arasında günün koşullarına ve gerçeklerine uyan ve zorunlu bir neden-sonuç bağının kurulması ve hukuk devleti ilkesinin bir gereği olarak da adalet ve hakkaniyet ölçüsünün zedelenmemesi gerekmektedir. Bundan dolayı gerek sosyokültürel ve ekonomik koşullardaki gelişmeler gerek emeklilik yaşının yükselmesi göz önüne alınarak bu düzenlemenin hayata geçirilmesi gerekmektedir." şeklinde konuştu.