Banka banka kredi aramaya son! 1 Temmuz'da başladı: Başvurana nakit para yağacak

Bireysel emeklilik sistemlerinde evlenme, ev satın alma ve doğal afet durumlarında sistemde biriken tutarın P'sinin alınabilmesi de dahil olmak üzere kısmi ödeme zorunluluğunun uygulanmasına ilişkin koşullar netleşti. İşte detaylar...

Banka banka kredi aramaya son! 1 Temmuz'da başladı: Başvurana nakit para yağacak

Özel Sigortalar ve Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek kısmi ödeme zorunluluğunun uygulanmasına ilişkin tüm detaylar ve ayrıntılar haberimizde...

dizi

NAKİT PARAYA İHTİYACI OLAN BU PARAYI ALABİLECEK: BUGÜN BAŞLADI!

Bireysel emeklilik sistemine katılanlar, hesaplarında biriken parayı kullanabilecek. Başvuru koşulları belirlendi.

Bireysel emeklilik sistemi (BES) katılımcıları, “borç transferi yoluyla garanti sağlayarak” birikimlerine kredi şeklinde ulaşabilecek. Uygulama bugünden itibaren yürürlüğe giriyor. Başvuruya ilişkin kayıt koşulları, ödeme tutarı ve gerekli belgeler gibi detaylar netleşti. Katılımcılar, devlet katkısı dahil olmak üzere BES hesaplarında biriken tutarı evlenme, ev satın alma ve doğal afet durumlarında kayıt yaptırarak alabilecekler.

Bu uygulamayla BES'teki haklar korunacak.

HESAPTAKİ BİRİKİMİN NE KADARI KULLANILABİLECEK?

BES birikimlerinin yüzde 50’ye varan kısmı çekilebiliyor.

BU DETAYA DİKKAT! FAİZİYLE GERİ ÖDEYEBİLİRSİNİZ

Katılımcının BES sözleşmesini 3 yıllık taahhüt süresi içerisinde emeklilik, ölüm veya maluliyet dışındaki nedenlerle feshetmesi halinde katılımcı, kısmi ödeme kapsamında aldığı Devlet katkı paylarını faiziyle birlikte geri ödeyecektir.

KISMİ ÖDEME ŞARTLARI

Katılımcılar evlilik, ev alımı ve doğal afet durumlarında yalnızca bir kez para alabilirler.

Doğal afet durumunda tarih ve tutarın kaydedilmesine gerek yoktur.

Kısmi ödeme için ilk talep hacizin 5. yılından itibaren ve ödemenin asgari aylık maaşın en az 5 katı olması durumunda yapılabilir.

Katılımcılar kısmi evlilik yardımı alıyorlarsa en az 5 yıl sonra ve aylık asgari ücretin en az 5 katı tutarında ödeme yaptıktan sonra kısmi konut ödemesi alabilecekler.

Konaklama için ödeme alınırken de aynı koşullar geçerlidir.

Birden fazla BES sözleşmesi olan katılımcıların yalnızca bir kez kayıt olmalarına izin verilir.

BAŞVURUDA GEREKLİ BELGELER

KONUT ALIMI İÇİN: Kadastro ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan web başlığına göre oluşturulan doğrulama kodunu içeren mülk sahipliği belgesinin kopyası.

EVLİLİK HALİ İÇİN: Evlilik için: e-Devlet sistemi üzerinden alınan, onay kodlu medeni hal fotokopisi.

DOĞAL AFET HALİ İÇİN: Doğal afetler için: Doğal afet meydana geldikten sonra SEDDK tarafından yayınlanan belgeler.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Katılımcılar başvuru esnasında istenilen belgeleri teslim edeceklerdir. Başvuruları onaylanıp ödemesi yapılan katılımcıların, ödeme tarihinden itibaren 2 ay içerisinde ev veya evlilik belgelerini şirkete teslim ederek başvuru sürecini tamamlamaları gerekmektedir. Başvuru tarihinden önce evlenme veya ev satın alma işlemi gerçekleşmişse bu belgeler 2 ay öncesine kadar geçerli olacaktır. Kısmi ödeme tutarı, fonun tüm paylarının nakde çevrildiği günü takip eden ilk iş gününde katılımcının hesabına ödenecektir.