Kuyumcular artık onu almıyor! Altın bozdurmak isteyenin eli boş kalacak: Bugün başladı

Altın fiyatlarındaki yükseliş, hırsızlık olaylarında altın kullanımını artırdığı için Türkiye'deki birçok kuyumcu, dolandırıcılık vakalarını önlemek için kesme altın satışını durdurdu.

Kuyumcular artık onu almıyor! Altın bozdurmak isteyenin eli boş kalacak: Bugün başladı

Koşullar değişse de, insanların yatırım tercihleri değişiyor. Ancak altına olan ilgi her zaman yüksek seviyelerde devam ediyor.

ALTIN PİYASASI

Geçtiğimiz yıl yatırımcılara yaklaşık yüzde 80 getiri sağlayan altın, bu yılın başlarında da dikkat çekici bir şekilde değer kazandı. Enflasyona karşı varlıklarını koruma isteğiyle hareket eden vatandaşların altına olan ilgisi her gün artarken, dolandırıcılık vakalarında da altının kullanımı arttı.

Merkez Bankası'nın son üç aydır faizleri artırmaması ve yılın son çeyreğinde faiz indirimine gideceği yönündeki görüşler, altın fiyatlarının yükselmesine yönelik beklentilere neden olurken, bu durum dolandırıcılık vakalarında artışa sebep oldu ve kuyumcular kesme altın alımını büyük ölçüde durdurdu.

altın

YENİ UYGULAMA İLE KUYUMCULAR ALTIN ALIMINDA SIKI ŞARTLAR KOYUYOR

Türkiye genelinde yürürlüğe giren yeni uygulama çerçevesinde, kuyumcular artık barkod ve seri numarası bulunmayan altınları dahi zaman zaman kabul etmemekte, bu şartları sağlamayan kesme altınları ise hiçbir koşulda almayacaklarını vurguladı.

Kesme altınlar üzerinde barkod veya seri numarası olmaması dolandırıcıların sahte altın üretmesine olanak tanıyor ve bu durum altın yatırımcılarını mağdur edebiliyor. Kuyumcular, bu nedenle kesme altın alım-satımından kaçınılması gerektiğini vurgularken, paketli altınlarda bulunan seri numarası ve üretici bilgileri gibi özellikler sayesinde sahte altın riskinin kesme altına göre çok daha düşük olduğunu belirtiyor.