Sadece 3600 prim günüyle emeklilik kapıya dayandı! O kişilere EYT'siz erken emeklilik formülü

TBMM'de görüşülmekte olan yeni düzenlemeyle, 50 yaş altı ve 3600 prim günü koşulunu sağlayan çalışanlar, erken emeklilik hakkından yararlanabilecekler mi? İşte detaylar...

Sadece 3600 prim günüyle emeklilik kapıya dayandı! O kişilere EYT'siz erken emeklilik formülü

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM), öncelikle Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) koşullarını taşımayan bireylere yönelik yeni bir erken emeklilik teklifi sunuldu. Yeni düzenlemeye göre 50 yaşını doldurmamış ve en az 3600 prim günü bulunanlar erken emekli olma imkanına sahip olacak.

Bu gelişmenin, başta Bağ-Kur üyeleri ve ev hanımları olmak üzere daha önce EYT yardımlarından yararlanamayan milyonlarca insanı rahatlatması bekleniyor. Mini EYT'nin çıkış tarihi ve kapsam ayrıntılarının da aralarında bulunduğu uygulama detayları kamuoyu tarafından merakla bekleniyor.

 

MİNİ EYT GELİYOR

1999-2008 yılları arasında Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) katılanlar, Mini EYT olarak adlandırılan yeni düzenlemeyle artık erken emekliliğe daha yakın. Bu düzenleme hem SSK hem de Bağ-Kur sigortalıları için geçerlidir.


MEVCUT DURUM VE BEKLENTİLER

Şu anda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde tartışılmakta olan tasarının yaz aylarında yasalaşması muhtemel. Meclis erteleme kararı almadığı sürece bu, düzenlemenin hızlı bir şekilde uygulanmasını kolaylaştıracaktır. Sonuç olarak milyonlarca insan erken emekliliğe erişebilecek. Başlangıçta mini EYT düzenlemesinden en az 1,8 milyon bireyin faydalanmasının beklendiği belirtildi. Bu rakamın giderek artarak yaklaşık 3 milyon kişiye ulaşması bekleniyor.

 

Sadece 3600 prim günüyle emeklilik kapıya dayandı! O kişilere EYT'siz erken emeklilik formülü

 

KADEMELİ EMEKLİLİK AVANTAJLARI

Yeni düzenlemeyle hem erkek hem de kadın çalışanlar için erken emeklilik yaş sınırı 50 yaş altına indirildi. Bu değişiklik emeklilik sürecini önemli ölçüde basitleştirerek daha genç yaşta emekliliğe olanak sağlıyor. Özellikle kadınlar 48 yaşını doldurmadan emekli olabilecek.


BAĞ-KUR'LULARA ÖZEL İNDİRİMLER

Bağ-Kur prim şartlarında yapılan düzenlemeyle, Bağ-Kur kapsamında sigortalı olan ancak EYT kriterleri dışında kalan sigortalılara 5 yıla kadar erken emekli olma imkanı tanındı. Bu yeni sistem, 3600'den 7200'e kadar bir dizi ikramiye günü sunarak emekliliğe daha uyarlanabilir bir yol sağlıyor. Böylece primlerinin yetersizliği nedeniyle EYT şartlarını yerine getiremeyen Bağ-Kurlular artık erken emekliliğe hak kazanabilecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçmesi beklenen bu düzenleme, Türkiye'deki erken emeklilik çerçevesinin erişilebilirliğini ve esnekliğini artırmayı amaçlıyor. Belirli ayrıntılar ortaya çıktıkça, milyonlarca uygun vatandaşa rahatlama ve memnuniyet getirmeyi vaat ediyor.