Miras paylaşımında en yüksek pay o kişinin! Sistem tamamen değişti!

Miras paylaşımında yeni düzenlemeler yapıldı! Tüm detaylar haberimizde.

Miras paylaşımında en yüksek pay o kişinin! Sistem tamamen değişti!

Miras paylaşımı yapacaklara önemli duyuru! Artık yüksek pay bunların olacak! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

MİRAS PAYLAŞIMLARINDA DÜZENLEME

Miras paylaşımında yeni düzenlemeler peş peşe yapılmaya devam ediyor. Miras bırakan kişiler miras yarısını tercih ettiği çocuğuna bırakacak. Ama mirasın kalan kısmı hak sahiplerine eşit şekilde paylaştırılacak. Saklı pay korunmazsa mahkeme yoluna gidilebilecek. Düzenlemeyle birlikte miras kavgalarının azaltılması planlanıyor. Mirasın yarısı bir çocuğa bırakılırken diğer yarısı da eşit şekilde paylaştırılabiliyor. Eğer saklı pay ihlal edilirse mahkeme kararıyla vasiyetname iptali sağlanıyor. 

mirasta saklı pay hakkı

Türk Medeni Kanunu 510. madde kapsamında mirasçı miras bırakan kişiye veya yakınına karşı ağır bir suç işler ya da aile hukuku kaynaklı görevlerini yerine getirmezse miras hakkını kaybedebilir. Miras bırakan kişiye doğrudan ya da dolaylı şekilde ölümüne sebep olan çocuk kanunen mirastan mahrum bırakılıyor. Kişi mal varlığını çocukları arasında farklı oranlarda dağıtabiliyor. Ama bu durumda miras bırakacak kişinin mal varlığının yarısının diğer çocuklar için saklı pay şeklinde ayrılması kuralına uyulması gerekiyor. Saklı pay miras bırakan kişinin vefat etmesinden sonra vasiyetname ile olsa bile başkasına devredilemiyor. Dağıtım yaparken saklı pay haklarının ihlal edilmemesi önem taşıyor. Eğer ihlal edilirse mahkeme kararıyla vasiyetname iptal edilebiliyor. Miras dağıtımı yapılırken miras bırakan kişinin çocuğu ya da torunu yoksa ölen kişinin diğer yakın akrabalarına saklı pay eşit şekilde dağıtılabiliyor.